oate federatiile sindicale din invatamant au anuntat declansarea grevei generale incepand cu saptamana viitoare. Dascalii considera insuficienta suplimentarea bugetului Educatiei cu 1.800 miliarde de lei vechi, bani luati de la Camera Deputatilor (230 miliarde de lei), de la SRI (1.300 de miliarde), de la Agricultura (50 miliarde) si de la Ministerul Administratiei si Internelor (120 miliarde).

"De saptamana viitoare, incepand cu ziua de luni, 7 noiembrie, cadrele didactice din toate cele patru federatii sindicale vor intra in greva generala pe termen nelimitat. Au incercat sa ne induca in eroare, ne-au acordat 1.800 miliarde de lei, care reprezinta 0,06% din PIB, nu 0,6%. Daca inainte aveam 3,78% din PIB, acum am ajuns la 3,84%, ceea ce este insuficient si suntem sub bugetul de anul trecut. Colegiul Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a decis greva generala. Vom discuta, zilele acestea, si cu celelalte federatii, pentru a stabili planul de bataie", a declarat, ieri, Aurel Cornea, liderul FSLI.

Gheorghe Izvoranu, liderul Federatiei "Spiru Haret", si Catalin Croitoru, liderul FEN, spun ca va fi declansata greva generala, chiar daca nu au fost respectati toti pasii legali privind declansarea conflictelor de munca. ,Asa cum guvernantii si parlamentarii isi permit sa incalce legea in ceea ce priveste finantarea Educatiei, si noi vom face greva", spun sindicalistii. Si sindicalistii ,Alma Mater" din invatamantul superior vor participa la greva. Pichet la parlament
Ieri, aproape 200 de cadre didactice afiliate celor patru federatii din invatamant au pichetat parlamentul, cerand mai multi bani pentru invatamant.

"De 37 de ani lucrez ca profesor de geografie. E posibil sa iau 10 milioane de lei? Am 57 de ani, ies la pensie la anul si o sa iau 4 milioane. Sunt cardiaca, astmatica, vreo 2 milioane se duc pe medicamente. Alte 3 pe intretinere, la care se adauga telefonul, cartile, transportul, care s-a mai si scumpit. Vin sarbatorile, vine iarna, o sa murim de foame si de frig, pentru ca nici haine nu mai avem sa ne imbracam", spune Maria Nicolescu, lider de sindicat la Scoala 199 din Capitala. ,De vreo 15 ani tot in fata parlamentului vin, si degeaba - striga femeia. Pacat de tinerii destepti pe care ii avem. Tinerilor, sa nu mai veniti in invatamant, chit ca ramane tara asta numai cu analfabeti!".

Boc cauta ministru pentru Educatie

Democratii s-au multumit cu suplimentarea bugetului invatamantului cu 1.800 miliarde de lei si au promis, luni seara, ca vor desemna un inlocuitor pentru Mircea Miclea pana saptamana viitoare. ,In aceste conditii, in care s-a facut tot ce este omeneste - s-a alocat o suma considerabila -, PD probabil va nominaliza o persoana pentru functia de ministru", a precizat Boc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.