Pentru sezonul estival 2006, autoritatile, mai exact Directia Apelor Dobrogea - Litoral (DADL), pregatesc o noua metoda de concesionare a plajelor de pe litoralul Marii Negre. "Am propus o noua forma de inchiriere a plajelor pe o perioada de 20 de ani", afirma directorul DADL, Ionel Manafu. Daca acest proiect ajunge sa fie pus in aplicare, intreaga plaja de pe litoralul romanesc, care se intinde pe aproximativ 60 km, va fi impartita in 10 zone ce vor fi inchiriate unor mari firme, care ulterior vor face subcontractari.

Seful DADL, Ionel Manafu, a tinut sa precizeze ca deocamdata nu se stie daca, in urma licitatiilor, va mai ramane vreo suprafata in administrarea statului, intrucat "forma de proiect pe care noi am propus-o va fi discutata in amanunt cu agentii economici si cu patronatul din turism, pentru ca mai sunt multe detalii de pus la punct". Este de notorietate faptul ca exista probleme, mai ales in zona de sud, unde anul acesta s-au adunat mii de tone de alge. Incepand cu 2006, firma care va castiga licitatia pentru administrarea unei fasii de plaja se va ocupa si de gunoaie, care trebuie duse la groapa ecologica.

Din 2006, pretul pe tona de gunoi, la cea mai apropiata groapa ecologica, va fi de 11 euro. Mai mult, conform proiectului actual aflat la Ministerul Mediului, lucrarile de reabilitare a plajelor sunt estimate la peste 600 milioane euro. Aceste atributii ii sperie pe reprezentantii patronatelor, ceea ce inseamna ca de forma finala a proiectului ce urmeaza a fi aprobat va depinde modul de desfasurare a licitatiilor din 2006, ceea ce va duce la o puternica majorare a costurilor.

"Se doreste ca plaja sa fie inchiriata pe suprafete cat mai mari. Astfel, am imaginat un plan de impartire a celor 60 de kilometri de plaja in 10 bucati, luandu-se in considerare mai multe criterii, inclusiv turistice", sustine seful DADL. La randul sau, secretarul de stat Lucia Ana Varga spune ca "dupa intalnirea care va avea loc joi la MMGA, saptamana viitoare vor urma consultari si la nivelul Autoritatii Nationale pentru Turism.

Este o propunere pentru strategia de gestionare a plajelor, insa ramane de vazut cum se va finaliza". Directorul general interimar al Apelor Romane, Madalin Mihailovici, precizeaza ca "trebuie gasita o modalitate logica de a administra plajele, de a aplica sanctiuni, iar oamenii trebuie invatati ce au de facut".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.