Potrivit Planului National Antisaracie, elaborat de specialistii Ministerului Muncii si care se intinde pe aproximativ o suta de pagini, o cincime din romani se confrunta, la ora actuala, cu saracia extrema, cei mai afectati de acest flagel fiind agricultorii, persoanele fara loc de munca si pensionarii. Potrivit aceluiasi plan, amploarea fenomenului saraciei este mai mare in mediul rural.

Pentru a stopa acest fenomen, demnitarii si-au stabilit cateva obiective "prioritare" pe care doresc sa le duca la indeplinire pana in anul 2008. Unul din acestea ar fi garantarea unui venit minim pentru fiecare cetatean, dar nu oricum, ci prin introducerea unor limite unice, la nivel national, de evaluare a bunurilor. Cu alte cuvinte, persoanelor care se vor inscrie sa primeasca acest venit minim li se vor inventaria toate bunurile. Aceasta masura va fi luata pentru a-i indeparta pe eventualii profitori.

Pentru diminuarea riscului de saracie pentru persoanele care realizeaza venituri din munca, demnitarii si-au propus sa creasca salariul minim in vederea atingerii unui raport intre salariul minim brut pe tara si salariul mediu pe economie. Tot in acest sens, guvernantii si-au propus ca, pana in anul 2008, pensiile sa se majoreze cu aproximativ 30%. Dupa cum, majorate vor fi si indemnizatiile de crestere a copilului, de care pana in prezent beneficiaza aproape 100.000 de persoane, preconizandu-se ca numarul acestora sa se ridice la 400.000 pana in anul 2007.

Mai mult, "strategia-minune" antisaracie include si modificarea indemnizatiei de somaj, astfel incat aceasta va fi o suma fixa, neimpozabila (75% din salariul minim brut pe tara) la care se adauga, in functie de stagiul de cotizare realizat, o suma reprezentand un anumit procent din media salariului de baza minim brut din ultimele 12 luni. Oricum, aflati in mileniul trei si cu aspiratii europene, respectivul plan are si prevederi demne de "zorii socialismului", referitoare la electrificarea satelor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.