Ai treaba, te afli in masina, nu ai timp sa ajungi la piata pentru a face cumparaturi? Nici nu e nevoie. Soselele trec prin sate, iar taranii si-au incropit mici afaceri in fata portilor.

Galatenii prefera "shopping-drive", cu alte cuvinte cumparaturile facute de la volan. E comod si nu e nevoie sa cobori din masina. Vanzatorul iti cantareste ceea ce doresti si iti urca sacosele in portbagaj. Rosii, varza, castraveti, salata, telina, gogosari, cartofi, ardei iuti, patrunjel, pastarnac, ceapa, struguri, mere si gutui. En detail si angro. DN 25 (Galati-Tecuci) sau DN 26 (Galati-Tg. Bujor) sunt cele mai cunoscute pentru un "shopping-drive" in toata regula.

Taranul galatean isi asaza inca de dimineata marfa in fata portii, la sosea, sa se vada gogosarul din viteza masinii. Iar unii o fac in cel mai artistic mod posibil, incropind adevarate expozitii din gogonele si castraveti. "Avantajul e ca nu platesti impozit, ca nu consumi benzina, ca nu platesti chirie ca la piata si, mai ales, ca-ti poti face treaba prin curte", spune Adrian Stanciu din Liesti.

Preturile se stabilesc in functie de caroseria masinii

Daca te afli intr-un Mercedes si vrei sa cumperi legume in sistemul "shopping-drive", pretul nu e acelasi ca atunci cand te afli intr-un Tico sau intr-o Dacie. Niciun precupet cu marfa expusa la domiciliu nu are preturi afisate: "Sa va zic un secret. Oamenii care conduc un Mercedes sau un BMW nu au habar de preturile la legume sau la fructe. Si atunci le faci pretul dupa caroserie", spune Mitica Titi din Ivesti, mandru ca e cunoscator al sistemului.

Afacerea cu vanzarile la poarta a inflorit in judetul Galati, iar taranii sunt gata sa vanda orice au prin gospodarie: gaini, porci, oua, branza sau lapte. "Eu am un porc de vanzare. Am pus o pancarta la sosea. Ca nu pot tine porcul la drum, la expozitie. Daca vrea cineva sa-l vada, il invit in cotet", spune Traian Dinu, din comuna Tudor Vladimirescu. Oamenii spun ca vanzarile merg bine, ca poti castiga si pana la un milion de lei pe zi din legume.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.