Aproape 60% dintre romani nu merg la medic pentru controalele anuale de rutina, ci doar atunci cand au probleme de sanatate.

Potrivit rezultatelor celui mai recent studiu realizat de IMAS la cererea MedLife, 58% dintre romani nu merg la controale anuale de rutina sau merg doar atunci cand au probleme de sanatate.

Aproximativ 45% dintre respondenti au spus ca nu si-au facut un control medical de rutina in ultimii doi ani, in timp ce 6% au sustinut ca nu au fost niciodata la un astfel de control, conform rezultatelor studiului, prezentate intr-un comunicat al companiei MedLife.

Comparativ cu restul tarii, persoanele din Bucuresti sunt mai atente cu sanatatea lor. Mai mult de jumatate dintre bucuresteni (55%) merg la controale anuale de rutina, in timp ce, la nivel national, procentul nu depaseste 42%, scrie MEDIAFAX.

  • Medicul de familie, centrul "universului" de sanatate al romanilor
Acelasi studiu releva ca medicul de familie este cel mai important reper in alegerea unui specialist sau a unei clinici. Astfel, potrivit datelor, doua treimi (69%) dintre cei intervievati folosesc recomandarea medicului de familie atunci cand aleg clinica sau specialistul. Alte surse importante de informare in acest sens sunt recomandarile familiei, prietenilor sau vecinilor (48%) si informatiile de pe internet si mass-media (16%).

  • Cata incredere au romanii in serviciile medicale private?
Increderea romanilor in serviciile medicale private creste de la un an la altul, iar studiul confirma faptul ca 57% dintre locuitorii din mediul urban au mai multa incredere in unitatile medicale private decat in cele de stat, potrivit aceluiasi document.

Calitatea actului medical este cel mai important criteriu de selectie pentru mai mult de doua treimi (70%) dintre persoanele care opteaza pentru clinicile medicale private. Reputatia doctorilor reprezinta un alt factor important, jumatate dintre cei chestionati declarand ca acest aspect are o influenta puternica atunci cand aleg sa mearga in privat, a precizat sursa citata.

Pe urmatoarele locuri, in ordinea importantei, se situeaza atitudinea personalului medical (37%), dotarile sau echipamentul medical performant (34%), pretul serviciilor oferite (28%), timpul de asteptare (23%) si sfaturile mediculul de familie (14%).

Citeste si:
MedLife trimite a treia tranșă de ajutoare umanitare pentru Ucraina
MedLife trimite a treia...

  • Care sunt furnizorii de servicii medicale privati preferati de romani?

Din studiu rezulta ca MedLife este prima mentiune a romanilor la intrebarea "Care sunt furnizorii de servicii medicale private de care ati auzit?", avand o notorietate spontana de 9%, la nivel national. La aceasta categorie, MedLife este urmata de Regina Maria, cu o notorietate spontana de 6%, Medcenter si Medsana cu 4%, Sanador si Medicover cu 3%.

Sondajul a fost realizat in luna august 2011, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane si reflecta atitudinea si modul de comportament al romanilor in ceea ce priveste sanatatea lor si accesarea serviciilor medicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.