Sucurile din fructe de pe piata nu se incadreaza in prevederile legale privind protectia consumatorilor. Iata ce trebuie sa stii inainte de a le cumpara.

In urma unei actiuni de control la nivel national in scopul evaluarii comercializarrii bauturilor racoritoare, a sucurilor si a nectarurilor din fructe, ANPC a inregistrat abateri in cazul a 72% dintre operatorii economici controlati.

Astfel, din cantitatea totala controlata, 164 mii litri de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare nu se incadrau in prevederile legale in vigoare, privind protectia consumatorilor.

  • Controlul a scos in evidenta urmatoarele aspecte relevante:

- Inscrierea pe etichete a unor afirmatii eronate, abuzive sau confuze: bautura racoritoare carbogazoasa cu aroma de cola ce avea mentionat abuziv pe eticheta expresia "contine suc de fructe", sau: bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de lamaie si aroma de soc, desi in lista ingredientelor nu se regasea sucul de lamaie.

- Ilustrarea pe etichete a fructelor/portiunilor vegetale, desi produsul continea doar arome: ilustrare de lamaie/lime, desi in lista ingredientelor se regaseau doar arome, ilustrare numai capsuni, desi in lista ingredientelor acestea reprezentau doar 0,5%.

  • Sfaturi pentru consumatori:

Nu cumparati bauturi racoritoare, sucuri si nectaruri din fructe cu ambalaje neetanse.
Acordati o atentie deosebita aspectului produselor in ceea ce priveste prezenta suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere.
Nu achizitionati produse depozitate la temperaturi mai mari decat cele impuse de producatori si mentionate pe eticheta sau ambalaj.
Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita.
Cititi cu atentie lista ingredientelor si nu cumparati produsul daca pe ambalaj sau eticheta exista ilustratii de fructe care nu se regasesc in lista ingredientelor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.