Cumparatorul unui computer se indreapta, in functie de necesitatile lui, fie spre un desktop, fie spre un laptop. Dar ce urmareste acesta la cumparare?

"Aproape ca nu mai conteaza pretul. Pentru ca timpul meu e limitat, ma gandesc la un laptop, unul care sa-mi confere autonomie mai mare. Apoi urmaresc la procesor ca nivelul de cache sa fie cat mai mare, bateria cat mai buna, sa aiba placa video buna - preferand marca ATI -, ecranul cu rezolutie buna, posibilitati multiple de conectare, greutatea si dimensiunea ecranului", ne-a declarat un cumparator.

La fel ca si pentru desktopuri, firmele ofera garantie si la laptopuri, ne-a mai spus Emil Bibu, general manager la Microline International. Performantele la care ajung producatorii de laptopuri si desktopuriuri sunt incurajatoare. "In privinta capacitatii de stocare, 120 GB este tot ce poate oferi pentru notebook stocarea longitudinala.

Cum pana in 2007 se va trece la stocare perpendiculara, este clar ca principalii beneficiari ai migrarii vor fi notebookurile, asa ca, in maximum patru ani, capacitati de stocare de 200 GB sau chiar 230 GB vor putea fi vazute si pe sistemele portabile. Daca interfata Serial ATA a inceput deja sa inlocuiasca intr-un ritm rapid veterana Ulta ATA in PC-uri, nu acelasi lucru se poate afirma si despre laptopuri (numite si notebookuri).

Majoritatea producatorilor nu s-au grabit sa integreze noua interfata in designul calculatoarelor portabile, dar si acest lucru se va schimba in urmatorii ani sub presiunea tehnologiilor. Pe masura ce utilizatorii au inceput sa foloseasca notebookurile si pentru jocuri, producatorii au decis ca este timpul sa includa si cipuri 3D mai performante", a mai explicat Bibu.

Toate laptopurile aparute in ultimele luni prezinta un evantai complet de posibilitati de conexiune la dispozitive periferice sau la retele, cu sau fara fir. Diagonala ecranului LCD a unui notebook ultraportabil nu depaseste 12 inci, pentru a fi cat mai discret si mai subtire posibil.

Ecranele celor mai usoare dintre laptopuri sunt chiar mai mici de 11 inci. Campion la aceasta categorie, adica a celui mai mic, usor, portabil notebook, este ultrafinul Sony Vaio VGN-X505VP, care cantareste mai putin de un kilogram (mai precis, 0,825 kg), fara unitatea DVD-RW, pe care Sony a gandit-o externa din cauza dorintei de miniaturizare.

Plusuri pentru desktopuri

Calculatoarele de birou au si ele cateva avantaje in fata laptopurilor. Un desktop prezinta mai multe facilitati pentru jocuri si este mult mai comod sa te joci pe un desktop decat pe un laptop, mai ales ca unele componente nu isi au versiunea facuta pentru laptopuri. Poti sa ai componente mult mai performante la un desktop decat la un laptop cu aceiasi bani. Un desktop este mult mai usor de upgradat, avand gama hardware mult mai rapida. Laptopurile au avantajul arhitecturii foarte compacte, la care daca ai o solutie de racire suficient de buna, performantele trebuie sa fie cel putin la nivelul asteptarilor.

Laptopul are avantajul mobilitatii, dar desktopurile sunt mult mai performante. Hard discurile de notebook sunt mult mai lente decat cele de desktop. Majoritatea notebookurilor sunt dotate cu memorie DDR, dar pana la finalul anului 2005 DDR2 se va impune ca standard. Ceea ce este cel mai important nu este doar ca aceasta memorie functioneaza mai rapid ca DDR, ci ca si energia de care are nevoie este mai mica.

Utilizatorii prefera ca ecranul notebookului sa fie cat mai larg pentru ca proprietarul acestuia sa poata avea confort in a privi DVD-uri, a naviga pe internet, a retusa imagini. Astazi, ecranul panoramic echipeaza toate laptopurile, mai degraba decat traditionalele ecrane 4/3. Modelele de 17 inci, cu format panoramic, nu lipsesc. Cu un uimitor ecran de 15,1 inci, Fujitsu Siemens Lifebook C1110D este destul de performant pentru a inlocui un PC, dar autonomia sa nu este sacrificata.

Viitorul, al laptopurilor

Omul de afaceri, fie ca-si alege un laptop mai mult sau mai putin usor, fie ca e cu ecran panoramic sau nu, nu se mai poate dispensa de acesta. Avantajele notebookului sunt clare: poti arata clientului o prezentare, un document, in timpul intalnirii la el la birou. Laptopul poate fi deci un instrument de vanzare, inlocuind hartia si tot ansamblul de suporturi pentru mesajul publicitar. In al doilea rand, el sprijina notiunea de mobile office, oamenii nemaifiind legati de o locatie fixa. Se castiga eficienta si timp, iar pentru un om de afaceri, timpul este foarte pretios.

Studiile firmelor de cercetare a pietei arata clar trendul notebookurilor in Romania si in lume, iar tendinta de ieftinire a acestor produse nu poate decat sa favorizeze dezvoltarea pietei. In acelasi timp, producatorii de notebookuri tind spre fabricarea unor echipamente tot mai subtiri si mai usoare, pentru a raspunde cererii utilizatorilor mobili, care-si doresc computere portabile usor de transportat si de utilizat atunci cand sunt in deplasare.

Preturi notebookuri:
Dell Latitude X300 = 2.550 E
HP Compaq nc6120-3y = 1.275 E
Toshiba Qosmio G20-120 = 2.772 E
Fujitsu Lifebook C1110D = 1.088 E
Acer TravelMate TM4401Lmi = 1.040 E

Avantaje si pentru angajat, si pentru angajator
"Un laptop aduce beneficii si pentru utilizator, deoarece isi poate prelungi munca de la birou acasa, dar si pentru angajator, care este multumit ca are posibilitatea sa tina legatura cu angajatul".
Emil Bibu, general managerul Microline International


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.