Patru dintre cei mai buni administratori de retea pe o raza de 500 km (noi stim ca asa este, chiar daca ei sunt modesti si nu recunosc) va dau sfaturi utile pentru momentul achizitionarii unui calculator personal

Se apropie sezonul rece si luna decembrie. Ca in fiecare an, aceasta este luna cadourilor si totodata luna promotiilor. Daca nu aveti un calculator si vreti sa va achizitionati unul, ultima luna a anului ar fi o perioada numai buna. Dar trebuie sa va faceti calculele in functie de luna decembrie numai daca nu dispuneti de bani suficienti si doriti sa faceti rabat de la calitate. Cel putin de asta se tem unii dintre inginerii de sistem cu care am stat de vorba.

Schepsisul promotiilor

Colegul nostru Mihai Popescu este de parere ca la o promotie firmele incearca sa scape de piesele de care nu mai au nevoie si sa le asambleze rapid intr-un sistem pe care sa-l ofere spre vanzare necunoscatorilor. Sfatul lui este sa va interesati inainte de a cumpara. Adica sa faceti un mic sondaj de opinie in randul familiei, pentru a vedea care sunt nevoile.

Daca doriti doar sa scrieti in Word, sa faceti un tabel in Excel, sa vedeti cateva poze si sa lasati copilul sa instaleze jocuri, nu este nevoie de ultimul racnet de calculator. Din acest motiv, o promotie ar fi ideala. "Atentie la promotiile unde vand produse depasite tehnologic. Poate sa fie bun, dar nu mai este actual. Chiar daca cineva doreste un calculator de ultima generatie, va da o gramada de bani, pentru ca dupa un an acel calculator sa fie depasit", sustine Mihai. Chiar daca nu va pricepeti, intrebati un prieten care stie. Mihai Popescu mai atrage atentia asupra unui aspect important: garantia.

"Cel mai important lucru de luat in seama este garantia. Putem sa alegem un calculator ieftin, care este garantat in integralitatea lui. Dar nu putem sa-i facem upgrade usor". Care este diferenta intre garantia integrala si cea pe piese? In primul caz, unitatea centrala are un sigiliu. Il rupi - pierzi garantia. Pentru upgradare trebuie sa te prezinti la magazin cu factura, apoi esti trimis la depozit.

Daca optati pentru a doua varianta, atunci treaba este mai usoara. Puteti sa desfaceti carcasa si sa-i schimbati componentele. Pierdeti doar garantia pentru acele piese. Piesa inlocuitoare poate fi achizitionata de oriunde. In unele cazuri, cand garantia se da pentru fiecare piesa in parte, carcasa poate fi sigilata. Cereti lamuriri vanzatorului.

Inainte de achizitionare trebuie sa fiti atent la locul de unde cumparati. Mihai Popescu crede ca "cel mai potrivit loc este un magazin specializat, nu un hipermarket. La un hipermarket sunt in general configuratii slabe, facute din piese bulk". La un magazin specializat "se gasesc calculatoare asamblate in fabrica si care au un sistem de operare preinstalat", apreciaza Mihai. Coleg cu noi la redactie, Mihai Popescu este de multe ori solutia salvatoare cand calculatoarele vor sa ne demonstreze ca se poate face treaba si dupa cum vor ele, nu doar cum vrem noi.

Garantia e de baza

Ideile lui Mihai sunt impartasite si de un alt administrator de retea, Marius Moisescu. El apreciaza ca "la o promotie, un magazin incearca sa scape de calculatoarele pe care nu le-a vandut in restul anului. Intr-un fel, este o lichidare de stoc. In perioada de iarna, unele magazine vand mai ieftin hainele de vara pentru a scapa de ele, alte magazine au aceeasi politica fata de calculatoare. Adica vor sa scape de configuratiile depasite tehnologic si pe care cei care cunosc destul de bine piata nu le mai cumpara".

Marius va sfatuieste sa fiti cu ochii in patru in perioada promotiilor de iarna deoarece puteti achizitiona un calculator pe care noile programe pe care le veti instala la anul s-ar putea sa va mearga destul de greu. Si pentru Marius Moisescu garantia este un element important. "Este de preferat o garantie pentru fiecare piesa in parte. Sigur, se poate vorbi si despre o garantie pe intreg sistemul, daca avem siguranta ca putem face usor upgradare", crede el. Pentru a fi sigur ca veti aduce acasa un calculator asa cum il doriti, Marius va sfatuieste sa faceti pe hartie o configuratie proprie.

"Spuneti vanzatorului ce anume va intereseaza si dupa un timp va ridicati calculatorul." Configuratia potrivita, in opinia lui Marius, este un AMD la 2,4 GHz, 256 Mb RAM, HDD la 80 Gb si un combo DVD-ROM/CD-RW. Asta daca nu vreti mare lucru. Daca sunteti mai larg la punga sau aveti necesitati mari, Marius va sfatuieste sa cereti un Pentium 4 la 3 GHz, cu 512 MbRAM, un HDD de 160 sau 180 Gb si un combo DVD-RW/CD-RW.

In cazul acesta, veti primi probabil un computer nesigilat. Adica nu va fi scos dintr-un plastic tras in vid... Trebuie sa va ganditi ca piesele sunt noi si cel care le-a asamblat le-a scos pe fiecare din pachetul in care se aflau. In principiu, garantia este data pentru fiecare piesa in parte. Si trebuie sa credeti asta, deoarece Marius Moisescu este o garantie in sine, el fiind cel care raspunde de tot ce tine de informatica in redactia colegilor de la Agentia France Presse.

Daca vreti ceva ieftin

Parerile celor doi nu sunt impartasite de toti. Administratorul de retea Claudiu Petre asteapta cu nerabdare promotiile de iarna, ce bat la usa. "Este intr-adevar o perioada in care magazinele vor sa scape de marfa. Dar, in acelasi timp, este un prilej de neratat pentru cei care vor un calculator ieftin. Acel moment este ideal pentru cei care nu au cerinte mari si nu ar avea nevoie de un calculator superperformant", spune Claudiu.

In opinia sa, promotia trebuie fructificata. Sigur, trebuie sa cunosti putin ce se intampla pe piata si sa nu iei chiar un 486, oricat de ieftin ar fi. Dar pentru cei cu cerinte mici, calculatoarele de la promotii sunt solutia perfecta. Cu toate acestea, "nu este bine sa va aruncati la primul magazin care va promite un calculator cu 25% reducere sau la un pret cu mult sub 1.000 lei noi (10.000.000 de lei vechi). S-ar putea sa fie o configuratie depasita, care sa nu mai poata fi folosita pentru programe noi", avertizeaza Claudiu. Adica, promotie sa fie, dar sa stim si noi ce anume se vinde. Iar ceea ce spune Claudiu este lege, deoarece el este administratorul retelei de calculatoare de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

Ceva ieftin, care sa faca de toate?

Cea mai solida parere o are colegul nostru, Adrian Marcu, care este si managerul IT&C al redactiei. Ca om care stie tot ce se petrece cu calculatoarele noastre, ne bazam pe el cand vrem sa ne cumparam un calculator pentru acasa. El ne spune ca "este greu sa iei o hotarare in privinta achizitonarii unui calculator pentru acasa cand faci parte din categoria celor care isi numara banii. Daca ar fi vorba de un calculator de serviciu, lucrurile ar fi mult mai simple, pentru ca atunci stii exact pentru ce iti trebuie.

Cand insa este vorba despre un computer personal, lucrurile se complica putin: toata lumea isi doreste ceva care sa coste putin si sa faca de toate". Sfatul lui este sa aveti alaturi pe cineva, un prieten care se pricepe. "In domeniul IT este valabila expresia: pretul reflecta calitatea", spune Adrian. "Parerea mea este ca in alegerea unui calculator trebuie sa pleci de la cea mai ieftina configuratie de pe piata - in acest moment - 700 RON - si care ar avea un procesor Sempron 2200+ sau Celeron 325D, 128MB DDRAM, HDD 40GB, unitate optica CD-ROM.

De aici se poate construi in functie de bani si nevoi. Se poate ajunge si la o configuratie medie, care ar include: procesor AMD Athlon 2400+ sau Celeron D 2600 MHz, 256MB DDR400 PC3200, HDD de 80GB, unitate optica CD-RW sau eventual COMBO, configuratia ajungand la aproximativ 1.000 RON", ne dezvaluie Adrian Marcu. Noi, la redactie, avem incredere in el, mai ales atunci cand atinge un calculator care se blocheaza atunci cand ne este lumea mai draga.

Cate variante avem?

Referitor la variantele financiare, vi le prezentam pe fiecare in parte. Prima este achizitionarea de piese rand pe rand, iar ultimul obiectiv sa fie cumpararea unui monitor si asamblarea lor. A doua este achizitionarea unui calculator in rate, iar a treia este plata cu banii jos. Prima varianta este utilizata de cei ce nu se pricep. Claudiu Petre spune ca "aceasta varianta se folosea pe vremuri cand tehnologia nu avansa asa repede. Atunci puteai ca intr-un an sa-ti iei piesele rand pe rand.

Acum, poti face greseala sa cumperi o memorie de RAM care nu se poate amplasa pe placa de baza achizitionata mai tarziu. Cel mai bine este sa se cumpere un calculator intreg". Este de acord si Marius Moisescu, care apreciaza ca "achizitionarea unui calculator piesa cu piesa in timp este o mare greseala. Mai bine pui banii la o banca, depui acolo un an si ceva, pana ajungi la o suma frumusica, cu care sa poti cumpara ceva mai scump.

Dupa un timp, te duci la banca, retragi tot si dai fuga la magazin. In acest mod, ai un calculator bine pus la punct, chiar de ultima generatie, pe care, intr-un fel, l-ai platit in rate, fara sa suporti dobanda". Mihai Popescu este mai rezervat si prefera ratele. "Totul depinde de cati bani ai, spune el. Daca vrei un calculator urgent si nu ai bani, faci un credit de consum sau il iei in rate. Astfel, desi inca nu ai banii si nici nu l-ai platit pe tot, il utilizezi si il vezi in fiecare zi la tine acasa. Singurul risc este sa nu mai poti plati ratele sau sa-ti dai seama dupa cateva luni ca tu inca mai platesti la un calculator depasit".

Pentru firme mici

Daca aveti o firma mica si credeti ca e nevoie de ceva mai multe calculatoare, atunci Marius Moisescu vine cu solutia. "Identificati nevoile informatice ale firmei. Nu este intotdeauna nevoie sa fie cate un calculator pentru fiecare angajat. La fel cum in unele domenii este necesar sa fie cel putin un calculator pe biroul fiecaruia. Daca este nevoie de mai mult de un calculator, se pune automat problema unei retele". O retea presupune existenta unui router, care asigura legatura intre calculatoarele unei retele interne. Un dispozitiv dedicat costa intre 200 si 500 lei noi (2-5 milioane de lei vechi).

Un router mai scump (pentru companii mai mari sau firme cu necesitati informatice sporite) costa peste 1.000 de euro. Diferenta fundamentala este ca pe cel scump se poate configura un server de mail. Pentru firmele ce vor sa aiba un site pe internet este nevoie de un server. Sfatul lui Marius Moisescu este instalarea unui server cu Linux. "Comparativ cu platforma Windows, Linux se ia gratis de pe internet. Este deci cea mai ieftina solutie. Este si ceva mai stabila. Dezavantajul in cazul Linux este ca nu oricine se pricepe la utilizarea sa. Nu este la fel de facil ca Windows. Daca acolo mai poti bajbai, in Linux trebuie sa stii exact ce vrei".

Sfaturile specialistilor

Mihai Popescu, Administrator de retea Media On

Atentie la:
- produse depasite tehnologic
- garantia pe piese
- locul de cumparare

Propune:
De la Ultra Pro Computers
Pret: 839,90 lei noi (8.399.000 de lei vechi)
Intel Celeron D 315 2,26GHz
256 MbRAM
HDD 80Gb
Combo drive DVD/CD

Marius Moisescu, Administrator de retea Agentia France Presse

Atentie la:
- promotii inselatoare
- posibilitatea de upgrade
- garantia pe piese

Propune:
De la Flamingo Computers
Pret: 975,60 lei noi (9.756.000 lei vechi)
AMD Sempron 1,4 GHz
256 MbRAM
HDD 80 Gb
Combo DVD/CD

Claudiu Petre, Administrator de retea Universitatea Bucuresti

Atentie la:
- produse depasite tehnologic
- produse prea ieftine
- nevoile informatice

Propune:
De la Best computers
Pret: 944,29 lei noi (9.442.900 lei vechi)
AMD Sempron 1,4 GHz
256 MBRAM
HDD 40 GB
CD-RW52x

Adrian Marcu, IT&C manager Media On

Atentie la:
- produse prea scumpe
- nevoile informatice
- prosibilitatea de upgrade

Propune:
De la Dante International
Pret: 1.189,19 lei noi (11.891.900 lei vechi)
Hypersonic smart S2500
256 MBRAM
HDD 80 GB
Combo DVD/CD


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.