Achizitionarea unei creme de protectie solara devine obligatorie vara. Trebuie insa sa stim ce tip de lotiune sa alegem.

  • Cum alegem crema potrivita

Alegeti o lotiune de protectie solara cu factorul de protectie solara - SPF care sa se potriveasca tipului de piele si care sa va protejeze atat impotriva razelor ultraviolete de tip B, cat si de tip A. De asemenea, cumparati o lotiune de soare care sa fie rezistenta la apa, iar acest lucru sa fie specificat pe eticheta.

Sunt recomandate urmatoarele categorii si valori ale factorilor de protectie solara – SPF: Protectie medie : SPF 15-20-25; Protectie mare : SPF 30-50; Protectie foarte mare : SPF 50+.

• Exista 6 tipuri de piele, verificati in care va incadrati pentru a alege lotiunea de protectie solara optima cu factorul de protectie solara – SPF adecvat:

Tipul I: Intotdeauna se arde la soare nu se bronzeaza niciodata.
Tipul II: Intotdeauna se arde la soare se bronzeaza foarte putin.
Tipul III: Se arde moderat se bronzeaza gradual.
Tipul IV: Ardere minima bronzare buna.
Tipul V :Se arde foarte rar si se bronzeaza profund.
Tipul VI: Nu se arde niciodata.

  • Riscurile razelor solare

• Razele UVB ataca pielea la suprafata, provocand arsuri, iar razele UVA penetreaza in profunzime, atacand colagenul care da pielii elasticitate. Cu toate ca razele UVA nu provoaca arsuri, creeaza probleme in straturile mai adanci ale pielii, avand efecte nocive pe termen lung. Exista multe creme de protectie solara care nu protejeaza impotriva razelor UVA, asa ca e bine sa verificam intotdeauna ambalajul. Razele UVB provoaca arsuri ale pielii, riduri, imbatranirea prematura a pielii si creeaza riscul aparitiei cancerului de piele. Toate cremele de protectie solara protejeaza impotriva razelor UVB.

• Asigurati-va ca folositi cantitatea necesara de lotiune cand o aplicati pe corp si verificati eticheta pentru a afla cantitatea suficienta care va poate proteja. Cremele pentru protectie solara trebuie aplicate in strat suficient de gros, cu 15-20 minute inaintea expunerii la soare. Repetati aplicarea ei dupa o baie in mare sau dupa transpirare abundenta.

Sursa: Healthy.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.