O companie romaneasca a lansat prima aplicatie Java care-ti permite sa tii dieta sub control. Printr-o simpla apasare de buton, romanii isi regleaza comportamentul alimentar si calculeaza bugetul de cumparaturi

De cate ori nu ne-am oprit descumpaniti in fata vitrinelor unui supermarket, scrutand atent rafturile cu produse alimentare in cautarea celor mai echilibrate din punct de vedere nutritiv, mai putin procesate, mai sanatoase, care nu ingrasa? Cam tot de atatea ori ne-am intors acasa cu variante "light", "low fat" sau "low carb" ale produselor traditionale. Este deja general acceptat intre specialistii in nutritie ca alimentatia moderna se indeparteaza galopant de linia optima pentru sanatatea individului.

Cu alte cuvinte, ar trebui sa ne facem temele mai bine cand concepem meniul zilnic, mai ales ca un miliard de oameni de pe planeta sunt pasibili de boli cardiace si endocrine din cauza greutatii excesive, dupa cum avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. In acest context, compania romaneasca TantuM Group a lansat saptamana trecuta Dieta Mea, prima aplicatie Java in limba romana si cea mai complexa de pe piata internationala. Ea ofera gratuit utilizatorilor de telefon mobil sansa sa-si tina dieta sub control, respectiv sa-si intretina o stare buna de sanatate. Aceasta are la baza ghidul alimentar United States Department of Agriculture (USDA) si singurele metode stiintifice de slabit dovedit eficiente, dar ofera solutii adaptate specificului pietei si puterii de cumparare a utilizatorului din Romania.

Alo? Ce mananc azi?

Marea noutate e aspectul practic al acestui produs - informatiile pe care le puteti compila din diverse surse sunt disponibile in telefonul mobil o data cu downloadarea aplicatiei, care recomanda, calculeaza si explica stiintific prin grafice si text cum ar trebui sa arate programul alimentar zilnic, astfel incat sa remarcati progrese pe cantar. Pentru dieta hipoglucidica sunt utilizate principiile Atkins imbunatatite. Meniurile incluse in aplicatia Dieta Mea sunt concepute pentru a nu deregla nivelul de colesterol si sunt mai echilibrate, hipoglucidice si hipocalorice, reparand neajunsul dietei Atkins, care nu limiteaza consumul de grasime.

Aplicatia foloseste datele utilizatorului, pe baza formulei medicale de calculare a IMC-ului (Indice de Masa Corporala), pentru a determina daca e necesar un program de slabire sau de mentinere, dar este utila si persoanelor care doresc sa creasca in greutate. Cei care decid sa urmeze un regim pentru pierderea kilogramelor au la dispozitie o serie de diete in care aplicatia ii va asista pas cu pas. Doua dintre ele sunt saptamanale, cu regim fix de 1.000, respectiv 1.200 de calorii, pe parcursul carora utilizatorului i se recomanda zilnic un meniu care se incadreaza in limitele permise.

Aplicatia are incorporata o baza de date de 270 de alimente, 25 activitati, patru diete complete, patru liste de cumparaturi si numeroase sfaturi utile. Astfel, va puteti consulta telefonul in supermarket sau la piata pentru a decide ce cumparati, in restaurant, daca nu sunteti siguri ce sa comandati, sau acasa, inainte de a lua ceva din frigider.

Asistenta gratuita

Independent de furnizorul de telefonie mobila GSM preferat, aplicatia poate fi obtinuta gratuit accesand site-ul www.dietamea.ro. Conditia pentru a putea beneficia de acest nou produs este sa detineti orice marca de telefon mobil dotat cu ecran color, jocuri Java si o memorie Heap de minimum 200 Kb. Site-ul ofera si o colectie de retete culinare pentru fiecare dieta, indicand numarul de calorii/carbohidrati pe portie. Noi retete sunt adaugate in fiecare saptamana, astfel ca utilizatorul sa nu duca lipsa de idei si sa poata manca fara sa simta ca "tine cura de slabire".

Sa fie sau sa nu fie "light"?

In ciuda tentatiei de a crede ca o scadere a consumului caloric este insotita si de o scadere a bugetului alocat alimentatiei, realitatea poate fi diferita. In majoritatea tarilor, produsele "light" sau dietetice sunt mai scumpe decat variantele originale. Datorita proceselor de fabricatie mai complicate a alimentelor ce au un continut scazut de grasimi si zaharuri, precum si a numarului relativ redus de producatori, costurile unei alimentatii cu produse specializate "de dieta" genereaza o crestere semnificativa a cheltuielilor pentru consumator.

Piata produselor "light" este insa prea putin reprezentata in Romania ca sa ne gandim ca ne-am putea baza dieta pe ele. Totodata, aflarea continutului caloric al unui aliment nu este o problema usor de rezolvat, mai ales ca multi producatori autohtoni inca nu includ aceste informatii pe ambalaj. Astfel, ar aparea dificultati chiar si in cazul ca vreti sa incercati o dieta cu valoare fixa a aportului caloric zilnic (de exemplu, 1.000 sau 1.200 calorii).

Oricine poate pierde in greutate

Radu Iancu, general manager TantuM Group si unul dintre producatorii aplicatiei, studiaza modelarea computerizata a celulelor cardiace la CASE University in Statele Unite, intr-un program de doctorat finantat de American Heart Association, dupa absolvirea Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila. Anul trecut, a lansat in Statele Unite aplicatiile de dieta Carb Master si Mobile Diet Pal, ultima urcand, in vara acestui an, pe locul I in topul preferintelor utilizatorilor www.handango.com in materie de aplicatii Java pentru sanatate. Dieta Mea a evoluat din Mobile Diet Pal, dar este net superioara predecesoarei prin tehnologie si informatia continuta, care e adaptata preferintelor culinare romanesti.

"Obiectivul imediat este cel de a demonstra ca oricine poate pierde in greutate, indiferent de reticenta initiala si de experientele anterioare cu diverse alte diete. La baza se afla insa o problematica profunda, si anume ca greutatea nu e numai o chestiune care tine de aspectul fizic - un organism supraponderal este predispus la afectiuni cardiace, respiratorii si endocrine. Dieta Mea s-a nascut datorita experientei pe care o aveam deja in acest domeniu si a dorintei de a oferi o noua utilizare a telefonului mobil pentru imbunatatirea modului de viata. Nu in ultimul rand, am gandit-o si in scopul organizarii listei de produse care intra in cosul de cumparaturi, ajutand la evitarea cheltuielilor inutile, a produselor interzise sau care saboteaza eforturile celor aflati in lupta cu kilogramele. Tehnologia pe care am dezvoltat-o si am aplicat-o in Dieta Mea ne permite sa modificam continutul aplicatiei in timp record, ceea ce va da nastere intr-un interval de timp relativ scurt la variante noi, meniuri diferite in functie de sezon si noi alimente in baza de date."

Cat ne costa sa slabim sanatos?

Scoatem din buzunar circa 12 RON pentru un meniu zilnic de 1.200 calorii. Saptamanal, ne sunt necesari aproximativ 120 RON pentru o dieta cu aceeasi limita calorica. Calculele au fost realizate pe baza unui meniu zilnic si a unei liste saptamanale de cumparaturi recomandate de Dieta Mea. La acestea se adauga costul bauturilor, care depinde de fiecare, variind de la apa plata, ceai cu indulcitor sau neindulcit si sucuri light (fara calorii), caci cele naturale au aport caloric mare.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.