Traficul de fiinte umane, afacere mai mult decat profitabila, a castigat "teren" si in tara noastra. Romania a ocupat, in ultimii ani, un loc fruntas in topul tarilor care exporta peste granite carne vie. Din cauza saraciei, mii de romance aleg sa devina sclave sexuale in strainatate pentru a-si asigura existenta. Retelele mafiote care le racoleaza si le transporta in Grecia, Italia, Albania si Macedonia au creat o adevarata industrie a sexului pe bani.

Zeci de mii de femei din estul Europei cad, anual, victime ale retelelor de trafic de fiinte umane. O ancheta realizata in opt tari balcanice, la initiativa "Institute for War and Peace Reporting" (IWPR), ofera in premiera o perspectiva asupra acestui fenomen. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) estima ca aproximativ 200.000 de femei au fost trimise peste granite sa se prostitueze. Date ale Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) arata ca cei mai importanti exportatori de carne vie inspre Occident sunt Moldova, Romania, Ucraina si Rusia, urmate de Bulgaria. Romania este centrul acestui gen de comert, in principal, din doua motive: pozitia sa geografica (tara de tranzit) si existenta unui numar mare de persoane sarace, dispuse sa faca aproape orice pentru bani.

Cele mai importante rute de trafic incep in Romania. Una dintre ele merge spre nord catre Albania, cu ramificatie spre sud-vest, inspre fosta Iugoslavie si Albania, apoi spre Marea Adriatica, in Italia. Celalalt traseu merge direct inspre sud, prin Bulgaria catre Grecia. In cadrul primei rute, fetele sunt racolate indeosebi in Bucuresti si Timisoara, apoi vandute retelelor sarbesti, care le duc mai departe, fiind puse sa se prostitueze pe strazile Belgradului ori revandute in Bosnia, Kosovo sau Muntenegru. Unele ajung in Albania si apoi, via Italia, in tari din vestul continentului.

Comert cu droguri, arme si... fete

Bandele de trafic de persoane reprezinta grupari de interese bine organizate care au colaborat intre ele, facand chiar comert cu droguri sau cu arme. Razboaiele din ultimul deceniu au facut din Balcani un adevarat rai pentru traficanti. Controalele la granite au devenit superficiale, iar comunitati intregi au fost saracite sau nevoite sa se confrunte cu renuntarea la codurile morale rigide, caracteristice regimurilor comuniste. In intreaga regiune balcanica, punctele de control vamal sunt cel mai adesea prost echipate, iar functionarii usor de corupt. La fel de lesne se pot obtine pasapoarte false ori pot fi contrafacute vize de calatorie. Conflictele balcanice au contribuit, totodata, si la crearea unei piete a prostitutiei. Deloc surprinzator, la acest lucru a contribuit si influxul masiv de bani, o data cu venirea in zona a diferitelor misiuni internationale de mentinere a pacii. Surse din cadrul Misiunii Natiunilor Unite in Kosovo (UNMIK) a declarat ca piata e atat de dezvoltata aici, incat multe fete prefera acum sa lucreze ca prostituate, fiind bine platite, tratate decent de "pestii" lor si "traind oricum mult mai bine decat in tarile de origine".

Infractorii fenteaza elegant autoritatile

Din cele 826 de fete ajutate de OIM, in intervalul mai 2001 - decembrie 2002, 590 (circa 77%) se aflau in Kosovo, Bosnia si Muntenegru. Pentru obtinerea unei imagini cat mai clare a acestui fenomen, reporteri IWPR din opt tari balcanice au urmat rutele retelelor de trafic de persoane, incepand din Romania, spre sudul Bulgariei, continuand cu Grecia, Albania si apoi intorcandu-se spre nord, prin fostele republici iugoslave. Au fost vizitate cluburi de noapte, baruri, hoteluri si bordeluri, s-a stat de vorba cu fetele implicate, cu traficantii sau "pestii", dar si cu autoritatile ori oficialitatile locale.
Traficantii se organizeaza atat de bine, incat actiunile lor nu prea dau gres. Ei verifica intotdeauna identitatea clientilor, pentru a evita astfel capcanele politistilor, au in dotare echipament performant care le permite sa evite ascultarea de catre autoritati a convorbirilor telefonice si, nu in ultimul rand, conduc posturi TV ilegale, unde se difuzeaza filme porno sau se prezinta adresele unor bordeluri.

Politisti "vanduti" lumii interlope

In Albania, rapirile de persoane sunt atat de raspandite si datorita faptului ca politia este corupta. In primele cinci luni ale anului trecut, la insistentele comunitatii internationale, s-a desfasurat o campanie de prevenire a traficului de persoane.
102 ofiteri de politie au fost descoperiti ca avand legaturi cu lumea interlopa, dintre care 16 au fost inchisi, 12 transferati, iar alti 15 au primit pedepse minore. Un raport secret al Guvernului de la Tirana, document vazut de IWPR, arata ca peste 100.000 de albanezi au cazut victime traficului de persoane, in intervalul 1993-2001. Daca Romania este punctul de plecare al retelelor mafiote, iar Albania capatul, Macedonia se afla undeva la mijloc. Aceasta tara are cele mai numeroase granite comune dintre toate statele balcanice, iar in plus relieful muntos si punctele de vama prost echipate fac din Macedonia locul ideal pentru traficantii de carne vie. Se spune ca granita dintre Kosovo si Macedonia este cea mai permeabila din spatiul est-european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.