Dupa intrarea in vigoare a noii legi a transplantului de organe, pacientii vor trebui sa fie mai vigilenti. Si asta pentru ca, in cazul in care acestia au ghinionul sa moara in spital si, pe perioada internarii, nu i-a vizitat nimeni, vor ramane fara organe. Urmarind sa creasca numarul de donatori, actul normativ introduce, pe langa moartea cerebrala, singura care permitea prelevarea de organe, si un gen de moarte ambigua, aceea prin care se constata oprirea cardio-respiratorie iresuscitabila.

La capitolul finantare apar si noutati, motivate de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin aceea ca activitatea de transplant era facuta la negru, in sensul ca decontarea nu avea un cadru legal. Printre acestea se numara faptul ca pacientii pot contribui personal la achitarea costurilor efectuarii transplantului de organe.

Una dintre legile la pachet cu care ministrul Nicolaescu vrea sa reformeze sanatatea este si Legea privind efectuarea prelevarii si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic. Desi actul normativ nu aduce foarte multe modificari, acesta va abroga Legea nr. 2/1998 privind prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane. Problema cu care se confrunta medicii din domeniul transplantului este criza acuta de donatori post-mortem.

In 2004, la nivel national, au existat doar noua donatori, iar anul acesta, 10. Desi acest lucru era prevazut prin Legea din 1998, nici o carte de donator nu a fost editata pana in prezent, din motive ce au tinut de reticenta populatiei, dar si de costurile ridicate ale tiparirii acestora. Prin noul act normativ se renunta la cartea de donator si se introduce cardul de donator. In plus, vor aparea doua Registre nationale.

Unul in care vor fi inscrisi cei care vor sa devina donatori post-mortem, iar celalalt in care vor figura romanii care refuza sa doneze organe, tesuturi si celule. Totodata, va mai exista si posibilitatea intocmirii unui act notarial de refuz sau de acceptare a donarii de organe. Potrivit viitorului act normativ, posibilitatile medicilor de a colecta donatori vor creste, deoarece va aparea, pe langa donatorul decedat fara activitate cerebrala, si donatorul decedat fara activitate cardiaca, adica persoana la care s-a constatat oprirea cardio-respiratorie iresuscitabila.

Totodata, prelevarea de organe se va putea face si daca pe toata durata spitalizarii, indiferent cat ar fi fost aceasta, nu s-a prezentat nici o ruda sau reprezentant legal care sa-si poata exprima optiunea cu privire la donare. Pentru rudele cu posibilitati materiale reduse, va exista, de data aceasta oficial, un stimulent pentru acordul donarii de organe, in sensul ca noua lege prevede posibilitatea acordarii unui ajutor constand in servicii funerare sau transportul cadavrului la domiciliu.

Anunturile la mica publicitate, interzise

Romanii disperati care vor incerca sa-si vanda, din cauza saraciei, vreun organ risca sa stea dupa gratii intre 5 si 7 ani. Aceeasi pedeapsa era prevazuta insa si in vechea lege si, cu toate ca ziarele abundau de anunturi de vanzari de organe, nici un donator nu a fost incarcerat pana in prezent. Singura noutate in domeniul sanctiunilor va fi interzicerea publicarii unor astfel de anunturi la mica publicitate.

"Publicitatea in folosul unei persoane, in scopul obtinerii de organe, precum si publicarea sau mediatizarea unor anunturi privind donarea de organe in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau de alta natura constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani", se arata in proiectul de lege amintit. La capitolul "Finantarea activitatii de transplant" se precizeaza ca sumele reprezentand costul investigatiilor, spitalizarii, interventiilor chirurgicale, medicamentelor, materialelor sanitare, al ingrijirilor postoperatorii, precum si cheltuielile legate de coordonarea de transplant se pot deconta din mai multe surse.

Acestea vor fi Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, contributia personala a pacientului, precum si donatii si sponsorizari de la persoane fizice sau juridice. Ministrul Nicolaescu a explicat introducerea acestor surse de finantare prin faptul ca, in prezent, transplanturile in tara noastra nu pot fi decontate, din cauza absentei unui cadru legal.

Astfel, costurile ridicate ale operatiilor de transplant grevau bugetele spitalelor, determinand acumularea unor datorii uriase, nerecunoscute de casele de asigurari. In fapt, in vechea Lege a transplantului, inca in vigoare, se stipuleaza ca toate costurile determinate de operatiile de transplant sunt suportate de catre spital si de catre asigurarile de sanatate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.