Copiii conceputi in decembrie prezinta cu 8% mai multe riscuri de a suferi de autism, fata de cei conceputi in iulie, potrivit unui studiu american realizat pe peste sapte milioane de copii.

Riscul creste progresiv pana la inceputul primaverii, copiii conceputi in martie prezentand cu 16% mai multe riscuri de a suferi de autism, informeaza dailymail.co.uk.

Autorii studiului, cercetatorii de la Universitatea din California, au analizat datele despre peste sapte milioane de nasteri inregistrate in statul american California in perioada ianuarie 1990 - decembrie 2000.

Factori de mediu, precum expunerea la virusurile sezoniere si lipsa de vitamina D - sintetizata de piele in prezenta soarelui - pot juca un rol important in dezvoltarea autismului. Ousseny Zerbo, coordonatorul studiului, spune ca datele raman aceleasi chiar si dupa ce au fost luati in considerare factori precum educatia materna, rasa/ etnia si anul conceperii copilului.

Pentru acest studiu s-au luat in considerare doar 91% din nasterile din perioada mentionata mai sus, restul fiind excluse fie din cauza unor nereguli in datele de inregistrare, fie pentru ca unii copii au murit pana sa implineasca sase ani, varsta la care, in mod tipic, ar fi fost diagnosticat autismul, scrie MEDIAFAX.

  • In timpul studiului, au fost identificate aproximativ 19.000 de cazuri de autism

Studii anterioare care au asociat riscul de autism cu data conceperii au avut rezultate neclare. Unele studii realizate in Israel, Suedia si Danemarca au stabilit un risc crescut de autism pentru copiii nascuti in martie. Alte studii efectuate in Canada, Japonia, SUA si Marea Britanie au identificat, de asemenea, un risc crescut de autism pentru copiii nascuti primavara. Insa toate aceste studii erau realizate la scara mica, pe cateva sute de cazuri, comparativ cu noul studiu realizat in California.

Unii specialisti spun ca nu ar fi important momentul conceperii, ci expunerea in a treia luna de sarcina la diverse infectii sau deficiente nutritionale.

Cercetatorii spun ca este nevoie de mai multe studii pentru a stabili cu exactitate daca momentul conceperii copilului contribuie la cresterea riscului de autism.

Autismul este o tulburare a creierului care afecteaza abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi boala este uneori diagnosticata abia mai tarziu. Autismul nu se poate vindeca, determina diferite grade de izolare sociala, insa tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata bolnavului. Diagnosticarea precoce si tratamentul adecvat poate duce la cresterea numarului de bolnavi cu autism capabili sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.