Situatia sutelor de familii a caror agoniseala de-o viata le-a fost luata de viiturile din acest an este dramatica.

Desi autoritatile s-au intrecut in declaratii care mai de care mai pompose, oferindu-le (din gura) sinistratilor solutii pe banda rulanta, acum, in pragul iernii, sute de persoane continua sa locuiasca pe la rude, vecini - in cazurile fericite - sau prin camine culturale si sali de clasa dezafectate. Mare parte a acestora spera insa ca, asa cum au fost asigurati de catre guvernanti, iarna ii va gasi in propria casa. Cum insa reconstructia caselor avariate de inundatii mai mult bate pasul pe loc decat avanseaza, autoritatile au in maneca un plan B, potrivit caruia sinistratii ale caror case nu vor putea fi finalizate pana la venirea frigului vor locui pe perioada anotimpului rece in containere. Chiar daca confortul oferit de acestea este departe de a fi numit decent, nici macar ele nu reprezinta o certitudine, deoarece, potrivit autoritatilor, abia a fost demarata contractarea lor.

Cele 140 de containere ce vor fi puse la dispozitie sinistratilor de catre Crucea Rosie vor avea, fiecare, o suprafata locuibila de 20 de metri patrati. Locatarii vor avea o camera, o minibucatarie si un hol, dar, pentru necesitatile fiziologice, acestia vor trebui sa se deplaseze in natura, caci locuinta sezoniera nu va fi dotata cu baie. Cat despre incalzirea acesteia, ea va fi asigurata de calorifere electrice, insa contravaloarea facturii va trebui suportata din buzunarul fiecarui locatar. De "confortul" celor 140 de containere se vor bucura 30 de familii din Galati, 35 din Bacau, 25 din Vrancea, 20 din Teleorman si cate 15 familii ramase fara case in urma inundatiilor din aceasta vara din judetele Arges si Ialomita.

Cat de sinistru suna azi vorbele spuse de Tariceanu, in primavara, in fata sinistratilor din judetul Timis: "Ce vreti doamna, sa va facem hotel?"

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a distribuit 140 de containere pentru locuit, asigurate de Crucea Rosie, familiilor ale caror case au fost distruse de inundatiile din ultimul an si nu au fost refacute. "Am impartit deja catre judetele afectate de inundatii o prima transa de containere de la Crucea Rosie. In urmatoarele saptamani vom aloca fonduri pentru achizitia a inca 100-150 de astfel de containere", a declarat, ieri, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului din MTCT, Laszlo Borbely.

Solutie temporara, dar in ce conditii?

Ramane de vazut insa in cat timp se va concretiza chiar si alocarea acestor locuinte provizorii, caci s-a adeverit de multe ori ca este un drum extrem de lung de la vorbele guvernantilor si pana la faptele acestora. Cat despre confortul oferit de aceste containere, nu putem spune multe care sa-i incante pe potentialii locatari. Contactat telefonic, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ioan Andreica, ne-a precizat ieri ca aceste containere urmeaza sa fie cumparate de catre Crucea Rosie, cu sprijinul MTCT. "Vor fi casute cu o suprafata locuibila de 20 de metri patrati, care vor avea o camera, o minibucatarie si un hol. Nu cred ca vor avea baie", ne-a explicat ieri oficialul MTCT, subliniindu-ne totodata faptul ca acestea va trebui legate la utilitati. "Va trebui sa le instalam in zone cu energie electrica, gaze si canalizare, caci asa sunt dotate. Dar, in cazul in care terenul nu va permite, vom lega o fosa septica la doua-trei astfel de locuinte", ne-a precizat ieri Andreica.

Potrivit acestuia, incalzirea acestor locuinte temporare va fi asigurata de calorifere electrice, iar in ceea ce priveste contravaloarea energiei electrice consumate pentru incalzirea lor, oficialul MTCT ne-a spus ca este o problema care intra in sarcina consiliilor locale. "Sunt solutii temporare pentru acele familii ale caror case nu vor fi reconstruite pana la venirea iernii. Noi luptam insa foarte mult ca sa se termine reconstructia caselor, iar acelea sunt doar solutii temporare", a tinut sa sublinieze secretarul de stat din MTCT. Dar, asa cum a decurs toata aceasta ampla campanie (verbala) de reconstructie a caselor afectate de inundatiile din acest an, nu va mira stramutarea sinistratilor in astfel de locuinte provizorii. Si asta, in conditiile in care autoritatile au propus, cu cateva saptamani in urma, solutii decente, precum construirea pentru sinistrati a unor casute din lemn.

Propuneri ramase la stadiul de simple declaratii

Reamintim faptul ca, la sfarsitul lunii septembrie, ministrul Lazlo Borbely a mai avansat o propunere, care se pare ca nu a fost pe placul guvernantilor, din moment ce nu s-a materializat. "Eu am 10-12 oferte de case de lemn, mai usoare, care se pot construi intr-o saptamana sau doua, case mai ieftine si care, evident, nu-s casa de piatra, la care viseaza romanul, dar totusi e un acoperis pentru la iarna", declara, la sfarsitul lunii septembrie, Borbely. Bineinteles ca nici casele din lemn nu erau similare caselor de piatra ale sinistratilor, dar, evident, erau ceva cu mult mai mult decat containerele avute in vedere in acest moment. Potrivit declaratiilor de la acea vreme ale demnitarului, reconstructia celor aproximativ 2.500 de case avariate in urma inundatiilor necesita fonduri importante, care vor fi alocate de la buget. "Vor fi bani, pentru ca aceasta este prioritatea zero a guvernului.

Am discutat aceasta problema, respectiv sa reconsideram unele programe si sa alocam bani pentru infrastructura si pentru reconstructia caselor", spunea Borbely, precizand totodata ca la solutia caselor de lemn se va apela in cazul a aproximativ 2.500 de locuinte, iar pretul uneia variaza intre 3.000 de euro si maximum 7.000 de euro. Nimeni n-a mai auzit de atunci nimic despre aceasta solutie, iar lucrurile au ramas la acelasi stadiu. Din pacate, in acest moment, nici macar jumatate din casele ce ar fi trebuit construite nu au fost finalizate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.