La 15 ani de la industrializarea fortata, romanii din estul tarii se muta de bunavoie in metropolele de succes ale capitalismului postdecembrist

Investitiile din ultimii ani incep sa remodeleze harta demografica a Romaniei. Zonele spre care s-au indreptat investitorii, cum ar fi Bucurestiul, Timisul sau Aradul atrag din ce in ce mai multe persoane. In schimb, oamenii fug din orasele Moldovei sau din fostele mari centre industriale. In anii comunismului, romanii erau fortati sa se indrepte spre mine sau spre zonele industrializate din Galati, Hunedoara sau Brasov. In prezent, daca nu aleg plecarea din tara, alternativa o reprezinta Capitala sau orasele din Vestul tarii.

Fuga pe rupte din Moldova

Conform datelor Institutului National de Statistica, care contabilizeaza persoanele ce si-au schimbat domiciliul in alta localitate, orasele din Moldova au pierdut anul trecut cei mai multi locuitori (10.228), fiind urmate de cele din Muntenia (7.558) si de cele din sud-estul tarii (6.353).

In schimb, Bucurestiul a fost zona cu cel mai mare surplus de nou- veniti (2.219), urmat de Ilfov (1.048). Judetele ale caror orase si-au diminuat cel mai mult populatia in cursul anului trecut au fost Hunedoara (3.023), Bacau (2.858), Arges (2.567) si Iasi (2.145). Cifrele reale sunt insa mai mari, intrucat multe persoane pleaca dintr-un oras in altul fara sa-si inregistreze schimbarea domiciliului la evidenta populatiei.

Oamenii se intorc masiv la sate

O alta caracteristica a migratiei populatiei din ultimii ani este intoarcerea oamenilor la sate. Astfel, toate zonele tarii inregistreaza in dreptul populatiei rurale un sold pozitiv. Cei mai multi oameni s-au stabilit la sat in orasele din vestul tarii (6.370), din centru (6.055) si din Muntenia (5.885). "In anii ‘70, in lucrarea mea de doctorat, vorbeam de termenul de remigratie, ce urma sa aiba loc peste 20-25 de ani, chiar daca in acei ani se vorbea chiar de disparitia satului. Orasul nu poate trai fara sat, care indeplineste unele functii economice si ecologice indispensabile acestuia", explica Vasile Miftode, seful Catedrei de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi. Alte motive amintite de acesta pentru care romanii pleaca din orase sunt dificultatile materiale intampinate, precum si retrocedarea pamanturilor. "Dupa primirea pamanturilor, multi romani au avut parte de asa-numitul weekend agricol. Ulterior, s-au obisnuit cu munca pamantului si s-au mutat de tot la sat", spune Miftode.

Romanii au asaltat Occidentul

Dupa 1990, principala cauza pentru care a scazut populatia tarii a fost migratia externa. Un studiu efectuat in luna mai a acestui an de Barometrul Opiniei Publice (Fundatia pentru o Societate Deschisa) arata ca 10% din familii au cel putin un membru care lucreaza in strainatate. Din cei plecati, jumatate au facut-o fara a avea forme legale de angajare. Banii trimisi de acestia in tara au atins, conform Bancii Nationale a Romaniei, doua miliarde de euro in 2004. Conform unor estimari neoficiale, intre 1,5 si 2 milioane de romani lucreaza in prezent peste hotare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.