In Romania sunt 3.000 de copii cu surdocecitate, o combinatie de deficienta de vaz si auz, care afecteaza dramatic comunicarea, mobilitatea si accesul la informatie.
Pentru integrarea in societate a acestor copii, Romania gazduieste in aceste zile un seminar international cu tema "Educarea copiilor cu deficiente senzoriale multiple".In toata lumea, peste 2,5 milioane de oameni s-au nascut sau au ramas fara auz si fara vedere, 9.000 dintre ei fiind romani. Un studiu realizat de organizatii din statele membre ale Uniunii Europene a aratat ca in doar 24% din aceste tari surdocecitatea este recunoscuta ca o deficienta distincta. Potrivit cercetatorilor, ceea ce invatam se asimileaza in proportie de 90% prin vaz si auz, simturi care lipsesc persoanelor surdocecitate. Pentru ei este nevoie de o pregatire speciala, iar acest proiect a inceput in Romania in 1999. In prezent exista 14 clase de copii cu deficiente senzoriale multiple in cadrul scolilor speciale, tara noastra fiind una dintre cele mai pregatite din Europa. Specialistii veniti la Bucuresti vor analiza care sunt cele mai bune metode de a educa astfel de tineri, care nu sunt retardati, asa cum s-a crezut pana nu demult.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.