Ministrul Sanatatii ii acuza pe proprietarii lanturilor de farmacii ca se inteleg intre ei la preturi, si asta inseamna paguba la buget. Monopolul acuzat de Eugen Nicolaescu nu se confirma: in Capitala, din 500 de farmacii, sub 100 apartin lanturilor.

Noua lege a farmaciei, aflata in dezbatere publica, impune lanturilor precum Sensiblu si HelpNet sa renunte la zecile de puncte de vinzare pe care le detin, obligativitatea ca proprietarii sa fie farmacisti si renuntarea la activitatea de import si distributie. "Vrem sa nu mai existe situatii in care farmaciile au si puncte de depozitare, si distributie, cum se intimpla acum, dar si cartelarea preturilor: adica proprietarii lanturilor se inteleg intre ei sa aiba anumite preturi pe piata, ceea ce face ca acestea sa fie marite artificial. Este inca o solutie de a aduce bani in sistem", si-a justificat intentiile ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Legea farmaciei impune ca intr-un lant de farmacii sa existe patru unitati intr-o localitate cu pina la 400 de mii de locuitori. Ceea ce inseamna ca, in special in orasele mari, unitatile care fac parte din lanturi vor fi nevoite sa renunte la zeci de puncte de vinzare.

Europa ne accepta si cu lanturi, si fara

Oficialii OMS sustin ca nu exista nici o restrictie in privinta organizarii sistemului farmaceutic. "In toate tarile UE, statul are obligatia sa reglementeze aceasta piata. Sint insa tari in Europa, precum Olanda, in care sint permise lanturile de farmacii, in altele, cum este cazul Danemarcei, farmaciile apartin doar farmacistilor", ne-a explicat Victor Olsavski, reprezentant al OMS in Romania. Argumentele lanturilor sint ca "au accesibilitate mai buna datorita programului nonstop, pot oferi preturi mai bune fiindca se ocupa si de distributie, in timp ce argumentele in favoarea farmaciilor care nu fac parte dintr-un lant tin de faptul ca tratamentul recomandat este mai sigur datorita profesionalismului angajatilor. "Este cert ca, in ciuda promisiunilor, existenta lanturilor de farmacii nu a dus la o scadere a costurilor. De-a lungul anilor, OMS a recomandat: daca puteti sa lasati farmaciile farmacistilor, faceti-o, insa daca nu puteti, este OK", completeaza reprezentantul OMS. Directorul executiv al Societatii Academice Romane, Sorin Ionita, este de parere ca "piata farmaciilor din Romania trebuie lasata libera".

Lanturile mari au 15% din piata compensatelor

"Monopolul marilor lanturi de farmacii nu rezulta neaparat din numarul de farmacii", declara ministrul Sanatatii. Din peste 4.000 de farmacii, doar 10 la suta fac parte din lanturi. Acestea sint insa plasate in zone in care se aloca fonduri importante din bugetul Sanatatii si cistiga bani din vinzarea de produse care nu sint neaparat farmaceutice. Spre exemplu, o buna parte din activitatea acestor farmacii se desfasoara in Capitala, unde se cheltuiesc cele mai mari fonduri de la buget pentru medicamente. Din circa 500 de farmacii din Bucuresti, 74 fac parte din lanturile mari de farmacii, avind contracte cu CASMB. Valoarea de contract pentru medicamente compensate, gratuite si boli cronice reprezinta 9,2 la suta pentru Sensiblu, iar valoarea de contract la HelpNet este de 5,3 la suta.

"Cu cit sint mai multe farmacii in lant, cu atit relatia cu Casa de asigurari este mai buna. Pe de alta parte, fac si pretul la medicamente. Spre exemplu, un OTC precum Nurofen este importat de un astfel de lant farmaceutic. Ei stabilesc pretul de vinzare, isi permit sa-si faca reclama si ajung sa vinda medicamentele mai bine decit unele romanesti, cu acelasi efect terapeutic", afirma Aurora Toma, reprezentant al Patronatului Farmacistilor.

"Se incalca dreptul la proprietate"

Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania, din care fac parte mai mult de 10 lanturi de farmacii din tara, cu peste 15 mii de angajati, considera legea farmaciei propusa de Ministerul Sanatatii ca fiind anticonstitutionala. In plus, compromite integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. "Prin Constitutie se garanteaza dreptul la proprietate, or, in forma actuala a acestei legi, acest drept este incalcat. Mai mult decit atit, legea in sine contravine unei piete concurentiale. Ceea ce ne dorim este o lege a farmaciei in concordanta cu principiile concurentei si ale unei economii de piata libera", declara Simona Duran, secretarul general al Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.