In Capitala, facturile la intretinere vor fi iarna aceasta cu pana la 50% mai mari decat anul trecut, sunt de parere reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR).

Estimarile intocmite de acestia iau in considerare nu doar scumpirea gigacaloriei de la 1 noiembrie, cu 20% ci si cresterea preturilor la gaze naturale cu 60%, a tarifelor la electricitate cu 40%, si dublarea pretului la salubrizare.

In conditii normale de iarna, costurile intretinerii ar putea creste cu 30%, insa ar putea aparea situatii in care facturile la intretinere sa fie cu pana la 50% mai mari, spune Radu Opaina, presedintele FAPR. Acesta adauga ca estimarile federatiei nu au luat in calcul si o eventuala crestere a pretului gigacaloriei dupa 1 ianuarie 2006 cand, conform angajamentelor asumate de autoritati, subventia acordata producatorilor si distribuitorilor de energie termica trebuie redusa cu inca 33%.

Daca aceasta diminuare a subventiei de la bugetul de stat nu va putea fi preluata de bugetele locale, atunci pretul gigacaloriei ar putea creste de la 1,075 milioane lei la 1,35 milioane lei. Potrivit estimarilor Federatiei, intr-un bloc in care nu exista contorizare de scara, deci nu poate fi masurat nici macar consumul de apa calda sau rece, intretinerea pe toata iarna va costa intre 9,8 milioane lei vechi la garsoniera si aproape 30 de milioane de lei vechi la un apartament cu patru camere ocupat de patru persoane. Intr-un bloc unde exista contorizare individuala pentru apa calda si caldura, intretinerea scade usor: 8 milioane lei toata iarna la o garsoniera si 23 de milioane lei la un apartament cu patru camere.

Radu Opaina este de parere ca noul sistem de tarifare propus de Autoritatea de reglementare in domeniul energiei nu vine deloc in avanatajul clientilor, ci al furnizorilor carora li se micsoreaza subventia. "Sistemul binomial face inutila contorizarea. Omul vrea sa plateasca ceea ce consuma. Acest sistem vine si-i spune ca nu mai are de ce sa se contorizeze, pentru ca poate alege sa plateasca mai putin iarna si mai mult vara. Eu cred ca acest sistem nu va fi imbratisat nici acum, asa cum nu a fost nici acum doi ani cand a fost promovat acelasi sistem prin ordonanta nr. 5", ne-a declarat Radu Opaina.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.