Specialistii romani de la Institutul National de Fizica Nucleara au descoperit particule de iod de la Fukushima in apa de ploaie si in lapte.

Specialistii Institutului de Fizica Nucleara au gasit urme de iod radioactiv provenit "probabil" de la Fukushima in apa de ploaie si in laptele de oaie din zona Slanic Prahova. Substanta radioactiva a ajuns la noi prin intermediul curentilor de aer.

Institutul de Fizica Nucleara monitorizeaza nivelul radiatiilor in Romania inca din 12 martie, cand a avut loc prima explozie la centrala nucleara Fukushima Daiichi din Japonia, informeaza stirileprotv.ro.

Cercetatorii romani spun insa ca aceste cantitati sunt atat de mici, incat nu au nici un impact asupra mediului si populatiei.
" N-au niciun efect asupra organismului. Nici nu poate fi detectata la suprafata. Nu e nici un pericol", a declarat Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica Nucleara.

Intrebat daca iodul radioactiv provine de la centrala Fukushima, directorul Institutului de Fizica Nucleara a declarat ca "probabil", avand in vedere ca nu a existat niciun alt accident nuclear in lume in aceasta perioada, scrie MEDIAFAX.

  • Mostrele de apa au fost colectate pe 27 martie din Brasov, iar pe 29 martie si 2 aprilie din Slanic-Prahova. Prezenta iodului radioactiv in Romania este o dovada a faptului ca efectele unui accident nuclear se pot resimti si la 10.000 de km distanta.

Saptamana trecuta, specialistii institutului au gasit iod radioactiv la statia Mina Slanic, unde institutul are un laborator de cercetare si unde radioactivitatea in mod natural este 0. Acolo, specialistii au gasit iod radioactiv de tipul celui folosit in tratamentele pentru tiroida, in apa de ploaie si laptele de oaie

Citeste si: Alerta? Norul radioactiv din Japonia ajunge in Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.