Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a afisat pe site varianta finala a Ordonantei de Urgenta privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

Potrivit acesteia, mamele vor primi opt milioane de lei pentru cresterea copilului pana la doi ani doar in anul 2006. Din 2007, suma se micsoreaza cu doua milioane. In fapt, actul normativ fragmenteaza suma, compensarea fiind majorarea alocatiei la doua milioane de lei. Defalcarea acestor sume pare insa suspecta si nesigura, atat din punct de vedere legislativ, cat si al asigurarii fondurilor necesare. In plus, din 2007 se va crea haosul in ce priveste schimbarile sistemului de acordare a sprijinului pentru crestere a copilului.

Scandalul iscat pe marginea intentiei actualilor guvernanti de a injumatati indemnizatia de crestere a copilului pana la doi ani i-a determinat pe acestia sa gaseasca artificii pentru a atenua impactul social negativ. Astfel, dupa lungi dezbateri si controverse politice, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a optat pentru varianta finala in care indemnizatia va fi, de la 1 ianuarie 2006, de opt milioane de lei, varianta afisata pe site-ul ministerului si supusa dezbaterii publice. Potrivit acesteia, mamele care vor sa renunte la concediul de doi ani si sa se intoarca la serviciu vor primi trei milioane de lei, bani care vor putea fi cumulati cu veniturile profesionale realizate. Perioada de cotizatie minima a celor care vor sa beneficieze de acest sprijin va creste de la 10 luni la 12 luni. Pana aici totul este clar si acceptabil. Mai departe, insa, proiectul legislativ devine confuz. Astfel, de la 1 ianuarie 2007, lucrurile se schimba. Mamele nu vor mai primi indemnizatia de opt milioane de lei, ci de doar sase milioane de lei, iar cele care aleg sa renunte la concediul de doi ani vor primi doar un milion de lei, si nu trei milioane de lei. Ca o compensare pentru aceasta pierdere, se precizeaza in nota de fundamentare, alocatia de stat pentru copii va fi majorata, doar pentru o perioada de doi ani, la doua milioane de lei. Justificarea logica pentru o astfel de fragmentare nu exista, iar modificarea legislativa va crea, fara indoiala, sincope si confuzii in sistem.

Sprijin pentru maximum trei copii

Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani va fi acordata doar pentru primele trei nasteri, mamele care vor intentiona sa aiba mai multi copii fiind nevoite sa se descurce pe cont propriu. In cazul in care copiii se nasc unul dupa celalalt, suprapunandu-se "doua sau trei situatii de natura a genera acest drept", se va acorda o singura indemnizatie, se specifica in actul normativ amintit. Pentru acordarea indemnizatiei, mamele vor trebui sa strabata un drum foarte lung, in care birocratia si multitudinea de documentele vor da multe batai de cap. Astfel, persoanele care solicita acest sprijin vor trebui sa aduca, in afara actului de identitate, a livretului de familie(?) si a certificatului de nastere al copilului, o serie intreaga de alte documente. Printre acestea se numara adeverinta eliberata de autoritatile competente din care sa rezulte indeplinirea conditiilor, adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate, declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate, declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural nu beneficiaza de drepturile prevazute in ordonanta de urgenta, dovada eliberata de autoritatile competente din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului, dovada eliberata de autoritatile competente din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale pentru care se plateste impozitul pe venit etc.

In nota de fundamentare a proiectului actului normativ se precizeaza ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se va face, incepand cu 2006, din bugetul de stat, si nu din bugetul asigurarilor sociale de stat. Efortul bugetar pentru anul viitor va fi de 1.000 milioane de lei noi, iar pentru 2007, cand de alocatia majorata vor beneficia si mamele fara nici un fel de stagiu de cotizare, va fi de 1.850 milioane de lei noi, sustin initiatorii proiectului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.