Oficial, rata somajului este de 5,6%, in timp ce specialistii o estimeaza la aproape 20%

Rata somajului dupa 1990 a constituit unul din motivele de mandrie ale guvernantilor. Cea mai ridicata cifra a fost 13,5%, atinsa in luna februarie 2002. In luna august 2005, rata somajului era de 5,6%, una dintre cele mai scazute din Europa.

Somaj ascuns

Institutul National de Statistica (INS) ii ia in calcul doar pe cei care beneficiaza de ajutor sau alocatie de somaj. Dupa expirarea perioadei de plata, acestia nu mai sunt "someri". Paralel insa, INS efectueaza trimestrial o ancheta in 28.000 de familii din intreaga tara, dupa criteriile Biroului International al Muncii. In primul trimestru al acestui an, somajul astfel calculat a fost de 7,6%, potrivit Filofteei Panduru, director in cadrul INS, care considera exagerata o rata "reala" de 15%-20%, cat avanseaza unii specialisti.
Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata, arata patru factori care nu sunt avuti in vedere la calcularea oficiala a ratei somajului: persoanele care depasesc perioada de plata a ajutorului si alocatiei de somaj, cetatenii care lucreaza in strainatate (1,5-2 milioane), populatia rurala (40% din total) si asa-zisul somaj ascuns (cei care lucreaza in intreprinderile cu pierderi).
O alta categorie aflata la limita dintre salariati si someri o reprezinta angajatii cu lefuri mici. "Cand te angajezi, nu mai poti sa spui ca esti sarac. Or, un muncitor care castiga 3-4 milioane de lei pe luna nu stiu daca reuseste sa-si acopere cheltuielile minime de existenta", a explicat Voinea. Acesta este convins ca in ultimii 15 ani in Romania, "poate chiar si acum", somajul real a atins 18%-20%, comparabil cu celelalte state din fostul lagar socialist.

Rata oficiala nu este relevanta

In opinia analistului economic Ilie Serbanescu, cifrele oficiale nu au relevanta. "Daca tinem cont de particularitatile Romaniei, si criteriile internationale de calcul au o relevanta redusa. Probabil se situeaza undeva intre 15% si 20%", a explicat acesta. Particularitatile Romaniei ar fi cei doua milioane de romani care muncesc la negru, la care se adauga populatia rurala.

Academicianul Constantin Ionete, fost director al Institutului National de Cercetari Economice, arata ca "linistea economica din tara noastra in ceea ce priveste somajul s-a datorat populatiei rurale", dar ca situatia nu are cum sa mai dureze. Prognozata scadere a populatiei rurale sub impactul modernizarii economiei si agriculturii va duce, in opinia lui Ionete, si la cresterea numarului oficial de someri.

Europa

Tara Rata somaj (anul 2004)
Germania 9,5%
Spania 1,0%
Franta 9,7%
Ungaria 5,9%
Polonia 18,8%
Bulgaria 11,9%

Sursa: Eurostat


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.