Cinci cartiere bucurestene nu au primit caldura din motive tehnice, iar mai multe asociatii de proprietari au primit agent termic cu forta

Venirea anotimpului rece i-a luat prin surprindere pe lucratorii de la RADET care, in noaptea de luni spre marti, cand a fost anuntata reluarea furnizarii agentului termic, au lasat in frig peste o treime din locuitorii Capitalei. In timp ce blocurile din cinci cartiere bucurestene au ramas cu caloriferele reci din cauza unor defectiuni tehnice, unele asociatii de proprietari au primit caldura, chiar daca au solicitat RADET amanarea cu o luna a furnizarii agentului termic.

250 de blocuri din Ferentari, imposibil de incalzit

Directorul general al RADET, Virgil Ramba, a recunoscut ieri ca blocurile din cateva cartiere bucurestene nu au primit agent termic, motivul invocat de acesta fiind legat de problemele tehnice existente. "Este vorba despre cartierele Titan, Vitan, Berceni, Militari si Pantelimon unde nu s-a furnizat caldura deoarece se monteaza inca schimbatoarele de agent termic. In aceste zone se lucreaza la modernizarea a 140 de puncte termice - din totalul de 724. Proprietarii au fost anuntati, iar pana la sfarsitul saptamanii lucrarea va fi gata", a promis Ramba, care a adaugat ca "circa 250 de blocuri din Ferentari nu vor primi caldura, intrucat subsolurile sunt inundate, iar instalatiile distruse".

Acesta a mai spus ca RADET nu are nicio vina pentru aceasta situatie si ca Regia nu poate interveni. "Din cauza subsolurilor, aceste imobile nici macar nu pot fi contorizate", a mai adaugat Ramba. El a tinut sa precizeze ca aproximativ 15% din asociatiile bucurestene au solicitat Regiei sa amane cu o luna furnizarea agentului termic, pe motiv ca facturile la intretinere sunt foarte mari.

Agent termic nesolicitat

O situatie inedita se inregistreaza la o asociatie din Calea Giulesti, numarul 125. Desi proprietarii au trimis cu o luna in urma o solicitare la RADET, in care cereau amanarea caldurii pana la 1 noiembrie, aceasta le-a fost refuzata. "Pe 26 septembrie, dupa ce am strans semnaturi de la toti locatarii, am trimis prin posta o adresa cu confirmare de primire la RADET, unde am cerut sa nu ni se dea caldura din octombrie. Fara sa fim anuntati, ieri (luni - n.r.) ne-am trezit cu caloriferele calde", a explicat administratorul blocului, Ieronim Suciu.

"Abia azi a venit cineva de la Regie si ne-a explicat ca nu se poate sa nu ne dea caldura, pe motiv ca nu se pot opri vanele. Asta ar insemna sa opreasca caldura la inca vreo zece blocuri din zona, care nu au solicitat acest lucru", a mai spus administratorul blocului. "E prea scumpa intretinerea. Si in 2004 am platit aiurea caldura, pentru ca vremea a fost frumoasa, iar noi nu suntem contorizati si nu avem nicio modalitate de verificare a cantitatii furnizate. De asta nu ni se pare corect sa fim refuzati", a intarit Nicolae Tuta, care locuieste in apartamentul cu numarul 7. In opinia administratorului Ieronim Suciu, refuzul RADET nu este decat o practica de a mai face rost de cateva milioane bune, pentru ca blocul nu este contorizat.

Defectiune la tevi

O alta asociatie de proprietari din Soseaua Oltenitei numarul 73 nu a primit caldura, motivul fiind insa o defectiune la tevile din subsol. "Sunt pensionara, am facut trei infarcturi si am nevoie de caldura. De trei saptamani stau in frig. Am ajuns sa dorm imbracata cu multe haine groase. Stiam ca, de luni seara, trebuia sa avem caldura la calorifer", ne-a declarat Maria Harabu. "De-abia azi a venit cineva de la Regie sa vada despre ce e vorba si, de o ora, avem caloriferele calai. In fiecare vara se realizeaza revizia tehnica si tot degeaba", a spus o alta locatara.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.