Sinistratii ale caror case au fost distruse de viitura din 22 septembrie traiesc acum laolalta, in camerele unde vara copiii din tara vin in vacanta pe litoral. La Tuzla, 80 de localnici sunt gazduiti in tabara. Aici, mancarea care venea din sponsorizari lipseste de cel putin o saptamana. Femeile gatesc in cantina taberei, hranind si sinistratii care nu mai au bani sa-si ia de-ale gurii.

Promisiuni pentru sfarsitul saptamanii

Maria Calugaru are aproape 80 de ani, e singura, casa i-a fost luata de ape si a ramas doar cu o pensie de 1,3 milioane de lei pe luna. "Casa in care am locuit 50 de ani s-a daramat, am scapat doar cu buletinul si cizmele din cauciuc", se plange batrana. Acum locuieste intr-o camera friguroasa din tabara de copii si ar vrea sa se intoarca acasa, "macar o baraca de scandura sa-mi faca in curte".

Prefectului de Constanta, Dan Culetu, care a vizitat ieri tabara, i s-a promis ca, pana la sfarsitul saptamanii, sinistratii vor avea caldura in camere. Se fac racorduri, se pun tevi, se instaleaza calorifere. Tot saptamana viitoare va incepe constructia caselor. Cei care s-au intors la locuintele lor vor primi 100 mc de lemne pentru incalzirea pe timp de iarna.

Vor fi mutati la gradinita

La Costinesti, zeci de case sunt facute una cu pamantul. "Ploaia i-a atins tot pe cei saraci", spune cu naduf primarul Traian Cristea. Zeci de localnici se adunasera ieri in centrul comunei, in locul unde se efectuau reparatii la calea ferata care face legatura intre Constanta si Mangalia. Oamenii, indignati si disperati, cereau stoparea lucrarilor. "Opriti lucrul, ne aduceti iar moartea pe cap, ce ne pasa noua de circulatia pe calea ferata!?", striga o batrana. Primarul ii da dreptate.

Sambata trecuta, iar s-au trezit cu apa in case. "Noroc ca la inundatii s-a stricat calea ferata si s-a distrus podetul, ca altfel apa inunda toata comuna Costinesti si satul Schitu", se inchina primarul Traian Cristea. Grosul viiturii s-a prelins atunci spre mare, distrugand in cale promenada, plaja si obeliscul.

Reprezentanti de la CFR si Apele Romane, prezenti ieri la Costinesti, au cazut de acord cu prefectul ca pana luni sa decolmateze podetul de sub calea ferata si sa mareasca santul, pentru ca suvoaiele de apa sa nu se mai blocheze si sa inunde casele. Apoi vor fi construite doua podete pe sub calea ferata.
Sinistratii traiesc acum intr-un hotel, intr-un bloc si pe la rude. Saptamana viitoare vor fi mutati la o gradinita. Nu au caldura si nici sperante ca vor primi. "Nici eu nu am", spune primarul, "i-am cerut ministrului Flutur vreo 300 de tone de lemne, poate asa primesc macar 100". Sinistratii nu vor sa plece din curtile lor, asa ca vor primi materiale de constructii pentru a-si ridica locuinte pe vechile locatii.

Obeliscul zace inca in nisip

Plaja statiunii a inceput sa fie umpluta cu nisip. Cu obeliscul va fi mai greu, zace si acum rupt pe plaja. Pentru ca sculptorul care l-a creat cere 200.000 de euro, autoritatile locale se gandesc sa il repare pe cel vechi "ca si asa este facut din bucati". Oricum, pana la vara, vom avea si plaja, si obelisc da asigurari prefectul Dan Culetu. Cei de la Apele Romane l-au informat ca au pregatit deja un proiect de lucrari hidrotehnice, care se va intinde pe doi-trei ani. Ei spun ca se va lucra in etape, iar statiunea nu va mai fi niciodata inundata.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.