Spitalele de urgenta regionale care vor fi construite in parteneriat public - privat vor avea intre 700 si 900 de paturi, costurile pentru realizarea unei singure unitati sanitare de aceasta dimensiune osciland intre 200 si 300 milioane de euro, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii a precizat ca a primit multe solicitari din partea unor parteneri privati care vor sa construiasca spitale in Romania. In Capitala, spitalul regional de urgenta va fi construit pe platforma Fundeni, in zona situata langa biserica unitatii sanitare. Spitalul va costa peste 200 de milioane de euro si va avea o suprafata de 110.986 de metri patrati.

Autoritatile estimeaza ca dupa 2-3 ani, investitia va intra pe profit, iar dupa alti cinci ani de functionare, banii investiti vor putea fi recuperati. Companiile interesate de o astfel de colaborare cu statul trebuie sa aiba o cifra de afaceri de cel putin cinci milioane de euro si un profit de 500.000 de euro pe an.

Cseke Attila a precizat ca in noile unitati sanitare vor putea fi adusi multi dintre medici unitatilor sanitare care au fost comasate.

"Va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investitii in infrastructura spitaliceasca din ultimii 30 de ani care are sanse reale de realizare, deoarece finantarea nu va avea legatura cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Avem ca prioritate constructia spitalelor regionale din Cluj si Iasi. In aceste doua centre cu traditie in medicina exista cele mai mari probleme in ceea ce priveste infrastructura spitaliceasca", a adaugat acesta.

De exemplu, in Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta isi desfasoara activitatea in 25 de pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite in 1902, iar restul intre anii 1930 -1977.

Cererea ministrului Sanatatii privind construirea in parteneriat public-privat a unei retele de sase spitale regionale de urgenta a fost aprobata miercuri de Executiv
.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.