Desi au cel mai agitat ritm de viata, sunt cei mai mari consumatori de fast food si locuiesc in cel mai poluat oras, bucurestenii traiesc cel mai mult! Care este explicatia?

Barbatii din satele judetului Satu Mare au o durata de viata cu opt ani mai scurta decat media pe tara. Pe judete, cea mai mare durata medie de viata o au bucurestenii si valcenii. In vestul tarii se traieste cel mai putin, arata datele pe 2008 ale Institutului National de Statistica.

Explicatia este simpla: in Capitala sunt cele mai bune servicii sanitare, ambulanta vine rapid, iar veniturile, cu mult peste media pe tara, permit accesul la un tratament medical de calitate. In plus, bucurestenii sunt educati, din ce in ce mai sofisticati si preocupati de forma lor fizica. Toate acestea fac sa traiasca, in medie, cu 1,7 ani mai mult decat restul tarii, potrivit Adevarul.

Cel mai putin traiesc locuitorii din vestul si nord-vestul tarii, unde media este de 72,4 ani. Aici apare problema general valabila pentru regiune, si anume comportamentul alimentar total nesanatos. Localnicii cred ca mananca bine, insa in realitate, mancarurile lor traditionale sunt chiar mai periculoase decat cele de la fast food: grasimi de porc, prajeli, afumaturi, si condimente in exces.

Toate acestea duc la hipertensiune arteriala, cardiopatii ischemice si infarct, mai exact boli cardiovasculare, principala cauza a deceselor evitabile din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.