Reclama care a facut istorie suna cam asa: „Oficial, se numeste Jack Daniel’s Old Time Old No. 7 Brand Tennessee Sour Mash Whiskey. Dar puteti sa cereti un Jack“.

O alta reclama spunea ca unele lucruri nu se schimba niciodata, iar Jack-ul este unul dintre ele. Doua sloganuri care au transformat sticla patratoasa intr-un simbol al consumului de whisky intr-o atmosfera sigura, prietenoasa si calma. De cateva decenii, acest whisky este sarbatorit timp de o luna, in fiecare septembrie, dat fiind ca nimeni nu stie data exacta cand parintele licorii a venit pe lume.

Nu e de mirare ca statuia lui Jasper Newton "Jack" Daniel din Lynchburg impodobeste azi sufragerii, nici ca i se dedica melodii sau ca devine tema principala in design-ul unor cluburi. Scund (1,60 m), cu o mustata devenita azi inconfundabila, nu foarte solid, dar foarte placut in calmul boem pe care il raspandea, Jack Daniel a facut istorie macar pentru ca a deschis singura distilerie din SUA care a functionat neintrerupt, chiar si in vremea prohibitiei, dupa ce fusese prima distilerie inregistrata oficial, cand autoritatile americane au decis sa taxeze alcoolul.

Jack s-a nascut in 1850, intr-o familie cu 13 frati. Ramas orfan la 7 ani, a fugit de acasa si s-a angajat ca ajutor la distileria lui Dan Call. Avea doar 13 ani cand a reusit sa devina din angajat patron. De acolo a inceput legenda…

Farmec din "mash" trecut prin artar

Exista scotch si exista bourbon, whisky-ul american. Scotch-ul este produs cereale inmugurite pe o podea perforata, sub care arde mocnit turba. Cand se umplu de amidon, sunt curatate de partea verde si lasate la fermentat. Acel miros de "plosnita" provine de la turba. Americanii fermenteaza in primul rand porumb, la care adauga si cantitati variate de cereale, dar trag distilatul direct in butoaie. Jack Daniel a preferat sa produca whisky "sour mash" cu filtrare speciala. Adica: se aleg ingredientele - porumb, secara si orz, sunt amestecate cu apa din izvorul propriu, formand o mixtura fermentabila, asa-numitul "mash", care nu este trimis imediat in butoaie (altfel ar fi rezultat doar un bourbon). Din mash-ul distilat, Jack Daniel a hotarat sa impuna o etapa intermediara, in care fiecare picatura de whisky este trecuta, timp de 24 de ore, printr-un filtru de mangal din lemn de artar gros de zece picioare, proces care da aroma specifica a Jack-ului, fata de alte whisky-uri americane.

Imbatranirea dureaza patru ani si se face in butoaie noi de stejar alb. In afara de aromele castigate in procesul de imbatranire, Jack Daniel’s mai beneficiaza de un factor decisiv in formarea gustului final: apa din izvorul lui Jack (Cave Spring), la fel ca in cazul altor catorva izvoare din Tennessee, nu are deloc fier, in schimb are mai mult calciu. Cumulul acestor factori da in final legendarul gust de Old No.7, gust pastrat cu sfintenie de nepotul care l-a mostenit pe Jack, in 1911, Lem Motlow, dar si de cei care i-au urmat, pana la Jimmy Bedford, al saselea si actualul Master Distiller (un soi de bucatar-sef al licorii). Unele lucruri nu se schimba niciodata…

Misterul "Old No.7"

Cel mai mare mister care invaluie numele acestui whisky este particula "Old No.7". Jasper Daniel nu a dezvaluit niciodata semnificatia sa, nici nu a infirmat vreuna dintre ipotezele care au circulat. In fond, fiecare poveste a contribuit, mai mult sau mai putin, la consacrarea numelui. Unii spun ca provine de la faptul ca reteta actuala a fost descoperita de la a saptea incercare, altii ca ar fi fost al saptelea butoi din care a gustat inainte de a alege whiskey-ul pentru Targul International de la St. Louis, din 1904, la concursul caruia a castigat prima medalie de aur. Unii spun ca ar fi dat acest nume in onoarea unei amante (era un burlac consacrat!), altii ca ar avea legatura cu norocul la zaruri sau cu cele sapte procese prin care ar trece licoarea inainte de a fi vanduta. Se mai spune ca ar mai proveni de la o prescurtare contabiliceasca, de la confuzia cu inscriptia de pe un bilet de tren de la un transport de whisky sau cu cele sapte magazine pe care le avea un prieten al lui Jack. Cert este doar ca numele a aniversat anul trecut 100 de ani si ca de la prima medalie pentru cel mai bun whiskey din lume, Jack Daniel’s Old No.7 a mai castigat aurul de inca sase ori.

Alte branduri Jack Daniel’s

Un alt whisky produs la aceeasi distilerie legendara este Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey (94 proof), un whiskey putin mai supus variatiilor de aroma a butoaielor noi de stejar alb. Are o aroma specifica si puternica de stejar ars, vanilie si caramel. Whiskey Gentleman Jack Rare Tennessee (80 proof) este o alta ruda, mai apropiata de ceea ce stim cu totii, dar mai fina. Specificitatea acestuia provine din faptul ca whisky-ul este de doua ori filtrat prin patul de mangal, inainte, dar si dupa maturare. Lansat in 1988, Gentleman Jack nu avea cum sa nu-si castige, la randul sau, o porecla. Daca sunteti prin vreo tara anglofona, puteti cere un "Gentler Jack", un joc de cuvinte care povesteste ceva despre finetea deosebita a rudei "premium". In regiunea Tennessee, se spune despre Gentleman Jack ca este cel mai bun raspuns american la finetea, aroma si savoarea coniacurilor frantuzesti, dat fiind complexul dulceag de caramel si fructe (coacaze negre si mandarine), totul secondat de vanilie si fum.

Aniversat si in Romania

Devenit whisky-ul de import cunoscut pentru cea mai mare crestere pe piata - 60% -, Jack Daniel’s a ajuns sa reprezinte si pentru romani un prilej de sarbatoare. Sute de invitati au ciocnit un pahar in cinstea implinirii a 155 de ani de la nasterea domnului Jack, cu ocazia inaugurarii in Romania a unei traditii vechi deja in alte tari: concursul de barbeque, format dintr-o "proba fixa" (piept de curcan), si una la alegere (carne de vita, porc sau pui). Echipele inscrise au reprezentat, fiecare, o parte din categoriile unde Jack-ul este o placere obisnuita: cotidienele, revistele de life-style, actorii, stilistii, manechinele si sportivii, plus echipa formatiei "Sistem". Podiumul a fost luat cu asalt de revistele de life-style, s-a mancat, s-a baut, s-a urmarit un spectacol de pantomima. Dar cel mai important este ca Mr. Jack si-a inscris in agenda inca un loc plin de prieteni.

Colonelul: "Un pahar de John Daniel’s…"
Chelnerul: "Ma scuzati…
Poate de Jack Daniel’s…"
Colonelul: "Ne stim de-atata vreme
ca de-acum ne putem spune
pe nume!"
(Al Pacino in "Parfum de femeie")


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.