Conducerea universitatii spune ca e vorba de o „diversiune reprobabila“.

Asociatia Tinerilor Maghiari impreuna cu profesori maghiari de la Universitatea "Babes-Bolyai" si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania organizeaza in aceasta seara, in patru orase ardelene - Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Oradea si Cluj-Napoca - manifestatii pentru reinfiintarea universitatii maghiare de stat (scindarea UBB - n.red.). In fata Monumentului 1848 din Sf. Gheorghe, a Universitatii Sapientia din Miercurea Ciuc, a Prefecturii Bihor si a UBB vor avea loc luari de cuvant ale unor dascali si activisti din Romania si Ungaria, care vor incerca sa argumenteze necesitatea infiintarii Universitatii "Bolyai". Acum cateva saptamani, presedintele Comisiei pentru Invatamant a CNMT, Hantz Peter, si Lehel Kovacs, lector universitar la UBB, s-au intalnit, la Bruxelles, cu europarlamentari, experti si reprezentanti ai minoritatilor nationale in PE, carora le-au cerut sprijin pentru reinfiintarea universitatii. Ei s-au plans ca maghiarii din Transilvania sunt discriminati - nu pot lua decizii privind subiectele de examen, licenta se sustine in limba romana etc. Potrivit manifestantilor, 25 la suta din infrastructura UBB, precum si 45 la suta din sediul central al acesteia trebuie sa revina noii institutii.

Conducerea UBB si-a exprimat public sambata pozitia fata de actiune, catalogand-o drept "diversiune reprobabila". Se reaminteste ca deciziile privind organizarea universitara sunt luate de comunitatea academica in conditiile legii, iar "presiunile strazii nu au dat si nu dau, in UE, rezultate". "UBB este in ordine sub aspectul implementarii optiunilor luate, incepand cu Carta din 1995, de reorganizare pe liniile de studii romana, maghiara, germana, cu specializari in ebraica, in deplina corespondenta cu traditiile si cultura istorica a Transilvaniei. Evaluarile internationale - ale Inaltului Comisar OSCE pentru Minoritati, ale European University Association, ale Salzburg Seminar si ale altor autoritati - sunt obiective si graitoare. (…) Din pacate, nici o forta politica din Romania, nici un guvern din ultimii ani nu a contribuit la succesul acestei organizari. In spiritul respectului pentru fapte, suntem nevoiti sa spunem raspicat ca a fost o eroare abrogarea, in 2001, a Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 285/2000, prin care se consacra profilul multicultural al Universitatii Babes-Bolyai, si sunt - asa cum Universitatea Babes-Bolyai a aratat - eronate masurile din 2005.

Ambele au creat probleme ce depasesc Universitatea Babes-Bolyai. Un sistem universitar stagnant exacerbeaza aspecte de alt ordin. (…) O lectie profunda a istoriei Transilvaniei este aceea ca romanii, maghiarii, germanii si oricare alta comunitate etnica au a se intelege. Nu au dat rezultate nici solutiile asimilationiste, nici solutiile separatiste; au dat rezultate solutiile bazate pe intelegere reciproca. De aceea, o spunem raspicat: structura UBB este o solutie moderna, a carei distrugere aduce pierderi pentru romani, maghiari, germani, evrei, deopotriva. Aceasta structura este considerata, pe plan international, o experienta pozitiva, de referinta, a Europei", se arata intr-un comunicat de presa.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.