Cresterea eficientei la locul de munca nu se numara printre prioritatile celor intervievati.

Potrivit celui mai recent sondaj efectuat de INSOMAR, romanii se asteapta ca imbunatatirea propriului nivel de trai sa aiba loc ca urmare a interventiei statului- paradoxal, atat prin diminuarea taxelor si impozitelor, cat si prin majorarea ajutoarelor sociale. Ca urmare, principalul responsabil de nivelul scazut de trai pe care il reclama este guvernul, urmat de parlament si mai apoi de presedintie. Sondajul a fost realizat in perioada 28 septembrie - 4 octombrie, pe un esantion reprezentativ, cu o marja de eroare de 2,7 procente.

Nu mai putin de 56% dintre cei intervievati cred ca o imbunatatire a nivelului de trai se poate obtine din scaderea taxelor si impozitelor. Ceea ce ar insemna insa o crestere a veniturilor personale imediata ar aduce si o reducere a veniturilor la bugetul de stat. In acest context, apare paradoxal clasarea pe locul doi, in acest clasament, a cresterii protectiei sociale, respectiv a alocatiilor bugetare acordate pe criterii sociale. In opinia romanilor, abia pe locul trei se afla adevaratul motor al cresterii economice: productivitatea muncii. Astfel, doar 14 la suta dintre cei intervievati cred ca printr-o munca mai eficienta se poate trai mai bine. De asemenea, intrarea Romaniei in UE reprezinta pentru 19% dintre romani sansa de a beneficia de o viata mai buna. Covarsitor este numarul celor care resping cota unica de impozitare. Nu mai putin de 84,2% dintre cei intervievati sunt de parere ca ar trebui sa existe un impozit diferit, in functie de venitul mai mare sau mai mic al fiecaruia.

Pretul la carburanti - stabilit de stat

Desi reclama o cat mai mica interventie a statului in economie, majoritatea romanilor cred ca, in privinta stabilirii preturilor la carburanti, statul ar trebui sa aiba ultimul cuvant. Peste jumatate dintre cei intervievati (58%) s-au exprimat pentru o interventie directa a statului pe aceasta piata. Dintre acestia, 37,9% considera ca statul trebuie sa intervina pentru a fixa pretul carburantilor, iar 20,3% cred ca statul ar trebui sa fixeze un pret maximal al carburantilor. Pe fondul exploziei preturilor la carburanti in ultimii ani, sondajul releva o "apropiere" semnificativa din partea unei mari parti a populatiei de conceptul unei "justitii sociale" cu valente evidente de stanga. O confirmare suplimentara a acestei stari rezida si in majoritatea zdrobitoare a celor care au raspuns in sondaj, solicitand aplicarea unui impozit progresiv pe venituri.
Guvernul, Parlamentul si presedintele- raspunzatori pentru saracie

Potrivit sondajului, principalii vinovati pentru traiul prost al romanilor sunt Guvernul si Parlamentul (cca.84% dintre raspunsuri). Pe locul 3 in topul celor raspunzatori de saracie se afla presedintele, in opinia a 67 la suta dintre romani. Ca element de noutate, pe lista celor raspunzatori de traiul prost al romanilor apar, cu procente semnificative, institutiile straine. Astfel, circa 44% dintre respondenti au nominalizat la acest capitol UE, ONU, FMI, Banca Mondiala. E drept, exista manifestata in sondaj si o minima doza de optimism in legatura cu sansele de redresare economica, in pofida numeroaselor incercari prin care a trecut economia nationala in acest an.

Ca o concluzie a rezultatelor acestui sondaj, se poate spune ca asistam la o amplificare a starii de insatisfactie sociala la adresa guvernarii actuale, iar situatia tinde sa se degradeze pe masura ce se anunta un buget de austeritate, lasand si mai putine sperante de mai bine pentru lunile urmatoare. Solutiile pricipale de iesire din starea actuala vizeaza masuri guvernamentale, implicarea efectiva a clasei politice si, intr-o masura foarte redusa, angajarea fiecaruia la efortul de dezvoltare.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.