Comisia Europeana a aprobat, marti, un plan de actiune pentru a reduce rata de parasire timpurie a scolii la 10%, datele Executivului european aratand ca Romania se numara printre statele in care acest fenomen a scazut semnificativ in ultimii ani, desi se mentine peste media UE.

Studiile Comisiei arata ca peste sase milioane de tineri din UE parasesc sistemul de educatie si formare profesionala, avand calificari de nivel secundar inferior in cel mai bun caz. Acestia se confrunta cu obstacole in gasirea unui loc de munca, sunt mai des afectati de somaj si depind intr-o masura mai mare de prestatiile sociale. Pentru Uniunea Europeana - care are ca obiectiv cresterea inteligenta, durabila si favorabila incluziunii - parasirea timpurie a scolii reprezinta un obstacol serios, informeaza MEDIAFAX.

Planul de actiune adoptat, marti, de Comisie va ajuta statele membre sa atinga obiectivul principal al Strategiei Europa 2020 de reducere, pana la finalul deceniului, a ratei medii UE de parasire timpurie a scolii, sub 10 %, de la nivelul actual de 14,4 %.

Desi media actuala la nivelul UE a celor care parasesc timpuriu scoala este de 14,4 %, situatia reala variaza semnificativ de la o tara la alta. Astfel, sapte state membre au atins deja pragul de 10 % de parasire timpurie. Este vorba despre Austria, Cehia, Finlanda, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia. In schimb, alte trei state membre - Malta, Portugalia si Spania - au rate de abandon scolar timpuriu de peste 30%.

Potrivit datelor Comisiei, aproape toate tarile si-au redus ratele de parasire timpurie a scolii fata de anul 2000, Romania numarandu-se, alaturi de Malta, Italia, Cipru si Portugalia, printre tarile care au obtinut cele mai semnificative reduceri.

Graficele prezentate de Comisia Europeana, bazate pe date aferente anului 2009, arata ca in Romania rata celor care parasesc timpuriu scoala este de 16,6%, mai mare decat media la nivelul UE 27, care este de 14,4%. Tot cifrele arata ca abandonul scolar timpuriu s-a redus fata de 2000 cu peste 27%.

Comisia considera ca fenomenul de parasire timpurie a scolii reprezinta o problema complexa care nu poate fi rezolvata doar prin politici de educatie, ci si prin masuri de prevenire, interventie si compensare.

Propunerile Comisiei vor fi discutate de ministrii educatiei in cadrul intalnirii de la Bruxelles, in perioada 2-4 mai. Statele membre vor fi invitate sa adopte strategii cuprinzatoare pe baza acestui cadru pana la finalul anului 2012 si sa le implementeze prin programele lor nationale de reforma.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Citeste si: Basescu se lauda la Strasbourg cu Legea Educatiei

Funeriu: Ii chem pe toti sa se implice in aplicarea noii Legi a educatiei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.