Trecerea la cele vesnice a IPS Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, este o mare pierdere pentru Biserica noastra si pentru spiritualitatea romaneasca, intrucat a fost un aparator al credintei ortodoxe si un locomotor al spiritualitatii, spune PF Daniel.

Intr-un comunicat de marti al Patriarhiei Romane, PF Daniel transmite un mesaj de condoleante intregii Mitropolii si vorbeste despre personalitatea lui IPS Bartolomeu Anania.

"Cu mare tristete am aflat trecerea la cele vesnice a Inaltpreasfintitului Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in seara aceasta (luni - n.r.). Consideram ca este o mare pierdere pentru Biserica noastra si pentru spiritualitatea romaneasca, deoarece Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu a fost un aparator al credintei ortodoxe si un locomotor al spiritualitatii romanesti. A imbinat credinta si cultura intr-o armonie roditoare. A aratat experienta vietii in tara si strainatate. Avea un spirit misionar foarte accentuat si un dinamism deosebit. In mod cuprinzator a gasit intotdeauna, cu toate ca varsta era inaintata, metode noi de pastoratie si se adapta la evolutia societatii in asa fel incat Biserica sa fie recunoscuta si respectata prin hotararile ei, dar mai ales prin activitatea ei si ma refer aici in primul rand la folosirea mijloacelor moderne de comunicare in masa pentru a raspandi cuvantul lui Dumnezeu. Desigur, noi consideram ca in Imparatia Cerurilor va fi in compania sfintilor autori ai Sfintei Scripturi, ai Sfintilor Prooroci, ai Sfintilor Apostoli pentru ca a lucrat cu multa osteneala la traducerea si diortosirea Sfintei Scripturi", este mesajul patriarhului, citat de MEDIAFAX.

Acesta a exprimat condoleante pentru intreaga Arhiepiscopie a Vadului, Feleacului si Clujului si pentru intreaga Mitropolie a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.


Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat intr-o rezerva speciala a Sectiei de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

Trupul neinsufletit al mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seara, la Catedrala ortodoxa din Piata "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, dupa ce o scurta slujba de pomenire a avut loc in curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.

Slujba de inmormantare a IPS Bartolomeu va avea loc, joi, la ora 12.00, in in Catedrala mitropolitana din Cluj, Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului urmand sa fie condusa, ulterior, de PF Daniel, in calitate de loctiitor de mitropolit.

Citeste si:
Testamentul lui IPS Bartolomeu
Testamentul lui IPS Bartolomeu

Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in calitate de loctiitor de mitropolit, iar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului in calitate de loctiitor de arhiepiscop, pana la alegerea si intronizarea chiriarhului canonic, informeaza, marti, Patriarhia Romana.

Totodata, Preasfintitul Parinte Irineu Bistriteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, va administra activitatea curenta a Arhiepiscopiei si va prezenta patriarhului, pentru aprobare, lucrarile curente, inclusiv procesele verbale ale sedintelor de lucru ale Permanentei Consiliului eparhial, potrivit sursei citate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.