Farmaciile mai pot elibera, fara reteta, algocalminul si celelalte medicamente care contin metamizol pana la 1 aprilie, potrivit unei decizii a ANM din 2010, chiar daca unii producatori au autorizatie de punere pe piata care prevede ca respectivele produse au fost scoase din clasa OTC din februarie.

"In baza Hotararii Consiliului Stiintific (HCS) al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la eliberare fara prescriptie medicala, la eliberare cu prescriptie medicala care se retine in farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate in acest sistem incepand cu data de 1 aprilie 2011", a declarat, agentiei MEDIAFAX, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), Clara Popescu.

Aceasta masura se refera numai la eliberarea pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie, pentru toate medicamentele care contin metamizol si nu la modificarea termenului legal de implementare a variatiei respective la autorizatia de punere pe piata (APP), prevazut in OMS din 2005, a adaugat Clara Popescu.

Potrivit ANM, producatorii mai au timp ca pana la sfarsitul lunii iulie sa solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la "medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC)" la "medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie" (P-RF).

  • Consiliul Europei a cerut ca metamizolul sa fie eliberat doar pe baza de prescriptie medicala, fie din cauza eventualelor reactii adverse (agranulocitoza), fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului.

In Romania nu s-au semnalat niciodata la Centrul National de Farmacovigilenta al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) cazuri de agranulocitoza.

Decizia ANM referitoare la schimbarea statutului pentru eliberarea medicamentelor care contin metamizol se va aplica tuturor medicamentelor care contin aceasta substanta, autorizate sa fie puse pe piata in Romania.

Citeste si:
Importanța farmaciilor cu laborator în asigurarea asistenței medicale
Importanța farmaciilor cu...

Astfel, ANM a instiintat toti detinatorii Autorizatiei de Punere pe Piata (APP) pentru medicamentele cu metamizol sa-si depuna documentatia pentru modificarea autorizatiei.

De la eliberarea de catre ANM a Autorizatiei de Punere pe Piata modificate, detinatorii acesteia au dreptul la cel mult sase luni pentru implementarea modificarii, conform unui ordin al MS din 2005.

  • Acest lucru inseamna ca intre februarie si iulie 2011, treptat, medicamentele care contin metamizol - Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin - nu se vor mai putea procura decat cu reteta, a precizat ofiterul de presa al ANM, Anca Cuprariu.
  • Metamizolul este un analgezic si antipiretic, fiind un derivat de pirazolona. La mijlocul secolului XX s-a constatat ca derivatii pirazolonici se asociaza cu cazuri de agranulocitoza (cele mai multe fiind asociate aminopirinei). Metamizolul, cu o structura chimica asemanatoare aminopirinei, a fost asociat de asemenea cu raportari, rare, de agranulocitoza, dar potential fatale. Primele raportari au aparut in literatura de specialitate in anii 1946, 1952 si 1963. Drept urmare, in SUA si Australia a fost restrictionata utilizarea metamizolului, iar Danemarca, Suedia si Norvegia au interzis chiar acest medicament.

In perioada 1980-1986 a fost facut un studiu international pentru agranulocitoza si anemie aplastica (Studiul Boston), pe 107 milioane de persoane din Germania, Italia, Spania, Suedia, Ungaria si Israel, fiind semnalate 257 de cazuri, ceea ce inseamna per global 2,4 cazuri la un milion de subiecti cuprinsi in studiu. In Germania s-au raportat 1,1 cazuri la un milion, in timp ce in Ungaria, Bulgaria si Italia nu s-a raportat niciun caz. Nu se cunoaste explicatia pentru diferentele de ordin geografic privind riscul metamizolului.
Citeste si:
HP va concedia 4.000 de angajati in urmatorii trei ani
HP va concedia 4.000 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.