Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritie umana sustine ca 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica.
Potrivit eva.ro, boala pulmonara obstructiva cronica este una dintre primele cinci cauze de deces in tarile vestice, manifestandu-se prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange.
  • Crenvurstii: Contin in cea mai mare parte MDM, adica tocatura de oase, tendoane, pielite, grasime (tot ce mai ramane din carcasa de pasare dupa ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot imbolnavi grav.
  • Salamurile: Contin 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara - adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat - mix de condimente - sare, boia, piper sau extract de condimente - aditivi care imita gusturile condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant - carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi, zahar.
  • Carnatii: Contin carne de porc 60%, cu slanina si sorici, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, apa 20%, sare, condimente si arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu si potasiu), antioxidanti (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potentiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoza, dextroza), colorant natural - carmin, conservanti: nitrit de sodiu si nitrat de potasiu.
  • Parizerul: Contine 80% slanina si sorici de porc, 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate), faina de soia, proteina vegetala, amidon, condimente - sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potentiatori de gust, coloranti (carmin).
  • Sunca taraneasca: Contine 70% carne procesata mecanic (are in compozitie slanina, urme de oase, sorici) - proteine din soia, toata gama de antioxidanti, colorant - carmin. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura, apoi trece in malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o ora dupa injectarea cu saramura, a doua la 24 de ore dupa depozitarea la frig si inca o data la 48 de ore dupa maturare.
Descopera si alte 5 mezeluri nocive care sunt comercializate in magazine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.