Nenumarate pagini s-au scris despre modul in care schimbarile hormonale la femei produc oscilatii ale starii se spirit.

Dar ce se intampla cu barbatii care, la o anumita varsta, devin iritabili si necomunicativi? Psihoterapeutul american Jed Diamond, citat de revista "Newsweek", crede ca acestia sufera de Sindromul Iritabil Masculin (SIM) - stare care afecteaza un numar tot mai mare de barbati. Termenul SIM este inventat de un cercetator scotian care a descoperit ca berbecii devin iritabili, inchisi si ciudati atunci cand nivelul testosteronului le scade vertiginos. Diamond, dupa discutii amanuntite cu omul de stiinta scotian, crede ca sindromul poate fi valabil si in cazul oamenilor.

Tinerii intre 18 si 28 de ani sunt mai vulnerabili

El a analizat date despre mai mult de 6.000 de barbati, cu varste intre 10 si 75 de ani. Jumatate din cei studiati au afirmat ca sunt stresati, posomorati sau negativisti sau toate acestea la un loc. 40% din total au spus ca sunt adesea sau mereu iritati. Multi dintre cei cu emotii negative experimentau si fluctuatii evidente ale nivelurilor hormonale - mai concret, caderi ale nivelului testosteronului, ca si modificari ale chimiei cerebrale, niveluri crescute de stres si o pierdere a identitatii masculine. Exista doua grupe de varsta in care barbatii sunt mai vulnerabili la SIM: tinerii intre 15 si 28 de ani si adultii intre 40 si 55 de ani. Ceea ce au ei in comun sunt modificarile hormonale in identitatea masculina, sexualitate si capacitate de relationare. Mecanismele de declansare a sindromului sunt atat interne cat si externe.

Daca cineva are o scadere substantiala a nivelului testosteronului, el poate deveni mai iritabil, mai frustrat si mai suparat. Din afara, SIM este adesea declansat de o pierdere traumatizanta, precum pierderea slujbei sau a unei relatii, o boala fizica sau o leziune. Dar mai degraba decat sa se intrebe "Ce se intampla in interiorul meu?", barbatul tinde sa retina ca problema a fost cauzata de altcineva, explica Diamond. El va zice "sunt iritabil, fara indoiala, cine nu ar fi cand este tratat astfel?". El se plange ca sotia nu se afla acolo pentru el sau ca patronul face intotdeauna cutare sau cutare lucru". O parte a dificultatilor legate de SIM, spune Diamond, este aducerea barbatilor in stadiul de a recunoaste ca sindromul este declansat de ceva care se petrece in interiorul lor. Asa, ei vad lumea dimprejur prin lentile distorsionante. Toti barbatii sunt supusi la modificari cerebrale, fizice si hormonale si devin iritabili, candva, in perioada varstei mijlocii, dar nu toti fac SIM.

Unii trec relativ usor prin acesti ani, in timp ce altii sunt supusi unor schimbari majore. Determinant, spune Diamond, este un complex de schimbari hormonale, ale chimiei cerebrale, ale nivelului de stres si pierderea identitatii masculine. Pe masura ce rolurile barbatului in societate se schimba, o data cu ascensiunea femeii in campul muncii in ultimele decenii, in capacitatea lui de intelegere apare o ruptura. Multi reprezentanti ai sexului masculin nu mai reusesc sa-si recunoasca rolul. Din punct de vedere economic, barbatii au fost supusi unei adevarate dislocari cu efect emotional destabilizator. in ceea ce priveste relatiile, femeile sunt mai putin dispuse in prezent sa traiasca alaturi de barbati fara succes, sau care par lipsiti de abilitatea de a avea succes. Ca urmare, ele se casatoresc mai tarziu si nu doresc sa accepte barbati mai putin experti decat ele. Asa ca multi barbati simt ca nu pot atrage si pastra langa ei o femeie. Aceasta creste iritabilitatea la nivel individual, national si mondial, crede Diamond.

Faceti multa miscare

Pentru tratamentul SIM este utila consilierea si restaurarea hormonala. De asemenea, miscarea si dieta alimentara au importanta majora. Diamond insista pe faptul ca dietele slabe in carbon (alimente fara carbohidrati) scad nivelul de serotonina, ceea ce creste iritabilitatea. El aminteste si faptul ca, atunci cand facem miscare in forta, nivelul testosteronului creste la fel ca si senzatia de bine. Asta nu inseamna ca toti barbatii furiosi si iritabili au SIM, problema este cu aceia care insista ca nu se intampla nimic rau cu ei. "Mesajul meu pentru barbati e ca acesta este un lucru real si tratabil, iar netratarea le mareste considerabil sansele de a-si distruge sanatatea, precum si relatiile de acasa si de la locul de munca", avertizeaza psihoterapeutul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.