Autoritatile nu au confirmat nici un caz de transmisibilitate a virusului aviar de la pasarile de la Ceamurlia de Jos catre populatie. Informatiile provenite de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala aratau ca aceasta posibilitate nu este de ignorat, dupa ce autoritatile romane si expertii europeni au confirmat prezenta tulpinei virusului H5 la o gaina si o rata. Expertii epidemiologi si virusologi nu s-au putut pronunta in aceasta problema pentru ca situatia intalnita la Ceamurlia de Jos este departe de cea din Asia. Mai mult decat atat, in lipsa datelor oficiale, specialistii sustin ca nici in Asia virusul nu s-a transmis de la om la om, ci a fost contractat de la pasari bolnave.

"In general aceste virusuri gripale au caracter de specificitate. In toate aceste cazuri avem de-a face cu variabile ale virusului H5N1, dar care, intr-adevar, se pot adapta la regnul animal. La ora actuala, din contactele noastre cu Institutul Cantacuzino si cu Centrul National de Supravegherea Bolilor, nu avem nici o confirmare oficiala ca acest virus este transmisibil de la pasare la om", a declarat pentru "Gardianul" dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.