Cei mai multi dintre tinerii romani sub 26 de ani nu au mers niciodata la muzeu, teatru sau la biblioteca. Ei se considera insa talentati. Daca ar fi sa arunce la cos pe cineva, ar incepe cu Adrian Nastase, Cristian Tudor Popescu si Becali.

Tinara generatie nu-si mai petrece timpul liber in locuri cu iz cultural. Majoritatea au raspuns "niciodata" cind au fost intrebati cit de des merg la muzee, teatre, biblioteci publice sau expozitii de arta. 30-40% dintre tineri au spus ca nu au mers niciodata la spectacole de muzica si de dans sau la proiectii de film.

Cultura nu mai e la moda

Un sondaj realizat de Euro 26 si Autoritatea Nationala pentru Tineret in lunile iulie-august 2005 arata ce gindesc tinerii romani despre domenii precum politica si cultura. Esantionul utilizat a fost de aproape 1.400 de turisti romani, studenti sau elevi in ani terminali, cu virsta mai mica de 26 de ani, care si-au petrecut vara la Costinesti.

Tinerii au raspuns in proportie de peste 70% ca nu au fost niciodata la o fundatie sau o asociatie culturala. Cit despre vechile cenacluri literare, in care de obicei erau descoperite talentele artistice, acestea au primit cel mai categoric "niciodata": peste 80% dintre cei sub 26 de ani nu au trecut pragul unor astfel de institutii.

Iar cei care au spus ca au fost doar o data intr-unul dintre mediile enumerate pina acum se afla la mare distanta de cei care au raspuns "niciodata", intre 20 si 9%. Cei care au spus ca frecventeaza astfel de locuri culturale au fost preponderent din mediul urban, patroni si intelectuali.

Se cred artisti si cei mai buni

Desi elevii si studentii chestionati au spus ca nu sint interesati de mediul cultural si artistic, cei mai multi dintre ei considera ca au talent. Peste 30% cred ca au veleitati de actor, urmati de cei care se considera dansatori sau balerini, solisti vocali, scriitori sau dramaturgi, aproape 18%. Genurile muzicale preferate de tinara generatie ramin disco, dance, rap si hip-hop.

Daca ar fi sa compare romanii cu alte popoare, din punctul de vedere al talentului artistic, tinerii chestionati au raspuns ca sint cei mai talentati. Ungaria, Rusia, Anglia, Germania, SUA sau Franta nu se ridica la nivelul artistic al Romaniei, au raspuns studentii.

Elevii si studentii au fost rugati sa arunce in lada de gunoi a persoanelor publice oameni din lumea politica, jurnalistica, sportiva si artistica. Desi cei mai multi nu au vrut sa comenteze, tinerii au aratat antipatie fata de peste 300 de persoane faimoase ale societatii civile.

Lada de gunoi a tinerilor

Politicienii cel mai putin agreati au fost Adrian Nastase, Ion Iliescu si Traian Basescu. Dintre jurnalisti, cele mai multe voturi contra le-au obtinut Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu si chiar Andreea Esca.

Lumea sportiva si respectiv artistica au atras si ele antipatii. Gigi Becali, Adrian Mutu si Mircea Sandu au fost nominalizatii pentru lada de gunoi. Cit despre muzica, tinerii si-au manifestat in unanimitate refuzul pentru manele. Cei mai multi au spus ca ar arunca in lada de gunoi a persoanelor publice toti manelistii, urmati de cei care au ales sa nominalizeze citiva cintareti, Nicolae Guta si Adi DeVito.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.