Absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor putea sa se angajeze intr-o unitate sanitara, la UPU sau in cabinetele medicilor de familie, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat, astfel incat ei vor putea sprijini activitatea medicala din aceste unitati.

Ministerul Sanatatii (MS) a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanta de modificare si completare a Ordonantei 18/2009 privind organizarea si finantarea Rezidentiatului, relateaza MEDIAFAX.

Conform proiectului de act normativ, absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat, informeaza, miercuri, MS.

In prezent, medicul care finalizeaza cursurile universitare nu poate fi angajat in sistemul sanitar, decat cel mult de catre una dintre firmele care activeaza in industrie, in scopul promovarii produselor medicale.

Proiectul Ministerului Sanatatii da posibilitatea tinerilor absolventi sa fie incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenta medicala din aceste unitati.

"Atentia noastra se indreapta catre medicii tineri si cautam diverse solutii pentru a-i aduce mai repede in sistem si pentru a-i pastra aici. Propunerea noastra va da posibilitatea absolventilor de medicina sa lucreze, sub indrumare, fara drept de parafa sau semnatura, in anumite sectii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii, citat in comunicat.

Potrivit MS, noile reglementari vor aduce beneficii atat unitatilor sanitare care vor putea angaja personal calificat, cat si viitorilor specialisti care isi vor practica meseria pentru care s-au pregatit, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii.
Proiectul de act normativ mai prevede ca, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii sa fie inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. De asemenea, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, acestia vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

In acest fel, Ministerul Sanatatii urmareste responsabilizarea medicilor rezidenti si formarea lor prin pregatire practica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.