Pe masura ce populatia planetei va creste, cea a Romaniei va scadea, astfel incat cei care ne vor numara in 2050 se vor opri la 15, maximum 16 milioane.

In prezent suntem 21,4 milioane, potrivit prof. dr. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane. Calculele acestuia, datele Institutului National de Statistica si prognozele ONU si ale Eurostat conduc spre o singura concluzie: romanii vor deveni din ce in ce mai putini pana la jumatatea secolului, relateaza Gandul.

In Romania, o femeie naste, in medie, 1,3 copii. "Toate evolutiile social-economice din Romania din ultimii doi ani au influentat natalitatea. Sunt indicii puternice ca natalitatea s-a micsorat in ultimele 3-4 luni. Si nuptialitatea a scazut in ultima vreme, iar acesta este un factor care influenteaza natalitatea", afirma profesorul Ghetau, precizand ca populatia Romaniei va ajunge in 2050 la 15-16 milioane de locuitori, din cauza natalitatii scazute si a emigratiei.

  • Populatia Romaniei in functie de etnie
In timp ce o romanca de etnie roma da nastere, in medie, la 3 copii, o romanca sau o conationala de etnie maghiara au, in medie, 1,2-1,3 copii, iar pentru ca o populatie sa nu imbatraneasca, este nevoie ca o femeie sa dea nastere, in medie, la 2,1 copii, potrivit cercetarilor demografice.

In prezent, in Romania, natalitatea este de zece nou-nascuti la mia de locuitori, in timp ce mortalitatea este de 12 la mia de locuitori. "Datele arata ca, dupa 2025, vor fi 7 nou-nascuti la mia de locuitori, in timp ce mortalitatea va creste la 14 la mie".

Totodata, daca acum datele statistice arata ca ca in Romania exista 27 de persoane trecute de 65 de ani la o suta de adulti, la jumatatea secolului vor fi 54 de batrani de peste 65 de ani, la fiecare o suta de adulti apti de munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.