Romania poarta negocieri cu doua companii japoneze si cu guvernul Spaniei pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon, a anuntat ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Potrivit Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de certificate, iar din vanzarea acestora se pot obtine aproximativ doua miliarde de euro.

„Au inceput negocierile cu doua firme japoneze pentru vanzarea certificatelor, dar si cu guvernul spaniol. Avem acum cadrul legal sa vindem macar o parte dintre aceste certificate”, a declarat Borbely, potrivit stopco2.ro.

Ministrul a adaugat ca aceste certificate vor putea fi vandute efectiv doar dupa ce se vor aproba si normele de aplicare a actului normativ care reglementeaza vanzarea acestora.

  • Pe se se pot cheltui banii obtinuti din vanzarea aerului curat?

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii aprilie, o hotarare privind modul in care vor fi cheltuite sumele obtinute in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Potrivit documentului, banii vor putea fi folositi atat pentru reabilitarea grupurilor energetice si cresterea productiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri, scrie EVZ.

Potrivit Ministerului Economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. Comercializarea surplusului de AAU-uri se face prin negociere directa, in baza contractului de stat pentru comercializarea surplusului de AAU-uri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.