Aproximativ 100 de reprezentanti ai unor ONG-uri care militeaza pentru drepturile omului in general si pentru drepturile romilor in special participa la un mars in centrul Capitalei, nemultumiti de intentia de schimbare a denumirii "rom" cu cea de "tigan".

Protestul este organizat de Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala (CEDS), Romani CRISS, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR), Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate (SASTIPEN), Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS) si Asociatia Culturala Amphitheatrrom, informeaza MEDIAFAX.

Protestatarii, care au adus de acasa maturi de nuiele si linguri de lemn si care afiseaza pancarte cu diferite mesaje pentru sustinerea propriei cauze, s-au adunat in Piata Victoriei, la ora 11.00.

"Nu suntem de acord cu schimbarea denumirii de «rom» cu cea de «tigan». Istoria ne-a aratat ca tiganii erau denumiti etnici romi care erau robi, iar noi nu am dori ca aceasta conotatie sa revina in discutiile legate de etnia noastra", a declarat Nicolae Gheorghe, voluntar la mai multe organizatii care promoveaza drepturile romilor.

  • Cei prezenti au scandat mesajul "Suntem romi atat in engleza cat si in limba romani".

Doi dintre liderii organizatiilor participante, insotiti de jandarmi, au mers la Guvern unde au depus un memoriu adresat premierului Emil Boc, solicitandu-i acestuia sa respinga propunerea legislativa a deputatului PDL Silviu Prgoana de schimbare a denumirii «rom» cu cea de «tigan».

Dupa protestul din Piata Victoriei, reprezentantii ONG-urilor au pornit in mars spre Muzeul Holocaustului urmand sa faca o oprire scurta in fata sediului Academiei Romane de pe Calea Victoriei.

Fortele de ordine au rezervat pentru acestia prima banda de circulatie de pe Calea Victoriei.

Romii nu se vor "tigani"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.