Guvernarea Tariceanu-Vladescu amorseaza o bomba in muzica autohtona de mahala: fosta sotie a "regelui manelelor", Nicolae Guta, este cercetata de Politia Municipiului Timisoara sub acuzatiile de evaziune fiscala si savarsirea unor infractiuni la Legea contabilitatii.

Sorina Serban, fosta Guta, nu a declarat banii incasati la o nunta. Acesta este primul caz de manelist anchetat pentru neplata taxelor catre bugetul de stat. Rezolutia Politiei pe acest dosar naste un adevarat cutremur in lumea "prestatorilor de voie buna" la nunti sau botezuri. Fiscul a luat in catare "solistii lovelelor", care nu-si ascund nivelul de trai mai ridicat decat al medicilor ori profesorilor universitari.

Conform declaratiilor de avere, cat castiga presedintele Traian Basescu intr-o luna, castiga Adi Minune sau Florin Salam intr-o ora. Manelistii insa nu au stresul impozitului pe profit. "Averea" a intrat in posesia actelor premergatoare realizate vizavi de aceasta eludare continua a taxelor catre stat. Politistii timisoreni de la Biroul pentru Combaterea Criminalitatii Economico-Financiare au decis la sfarsitul saptamanii trecute sa extinda cercetarile intr-un dosar care o privea pe Sorina Serban, fosta sotie a lui Nicolae Guta. Cantareata a fost astfel pusa sub acuzare pentru incalcarea unor articole din Legea contabilitatii, dar si pentru evaziune fiscala si inselaciune.

Principala proba in acest caz o constituie declaratia olografa a manelistei, care a recunoscut ca a primit 2.500 de euro pentru a canta la o nunta la Negresti Oas, fara a inregistra banii intr-un registru, in vederea declararii lor la Administratia Fiscala la rubrica venituri anuale.

Avocata Camelia Taranu din Baroul Timisoara ne-a marturisit ca unul dintre clientii ei a depus o plangere la Politie, dupa ce Sorina Guta a incasat de la el 2.500 de euro ca sa cante la o nunta, impreuna cu un solist extrem de popular in Banat, un anume Dinescu. Sorina a aparut insa la nunta singura, invocand faptul ca Dinescu s-ar fi imbolnavit. Familia mirelui i-a cerut manelistei sa restituie, firesc, 50% din bani - respectiv 1.250 de euro - insa aceasta a refuzat. Asa s-a ajuns ca ea sa fie denuntata Politiei Municipiului Timisoara, cauza fiind repartizata Biroului pentru Combaterea Criminalitatii Economico-Financiare. Potrivit avocatei Camelia Taranu, Sorina a dat o declaratie olografa prin care recunoaste ca a incasat 2.500 de euro, in baza unei intelegeri verbale, si ca nu a incheiat nici un contract in acest sens. Prin prisma legii in vigoare, manelista este susceptibila de o condamnare penala. In cazul ei, sustin reprezentanti ai Ministerului Finantelor se afla si ceilalti cantareti care nu-si achita taxele catre bugetul de stat.

Exista insa in peisajul muzicii romanesti si artisti care se conformeaza legii. Holograf, Voltaj, Vama Veche sau chiar lautari consacrati, precum Nelu Ploiesteanu ori Cornelia Catanga, incheie contracte ferme, emit facturi si dau birul statului. Sunt doar exceptii. Chestionati de ziarul nostru in legatura cu declaratiile de avere, manelistii recunosc ca nici nu si-au pus o astfel de problema.

Din declaratiile lor rezulta negru pe alb ca n-au nici un "Dumnezeu Fiscal". Ei castiga anual sute de mii de euro, pe care nu le declara, prejudiciind astfel bugetul public cu sume enorme.

Costi Ionita: "Nu inchei nici un contract!"

Cunoscutul interpret de muzica de petrecere, Costi Ionita, se uita stramb la Ministerul de Finante, in ceea ce-l priveste pe acesta din urma privind intentia sa de a colecta impozitele pentru anul urmator. In opinia lui Costi, "toata tevatura asta cu impozitarea manelistilor este o aiureala. In primul rand ca eu unul, atunci cand cant pentru prieteni sau chiar si tocmit de cineva, nu inchei nici un contract. Pur si simplu batem palma, pentru ca asa se face intre oameni de cuvant. Eu nu trag tepe si atunci cand primesc un ban ma tin de cuvant si duc totul pana la capat. Si, in plus de asta, este practic imposibil sa stai sa numeri toti banii pe care ti-i arunca unul si altul pe scena atunci cand se simt bine.

O varianta ar fi, in opinia mea, ca daca Ministerul de Finante tot vrea sa ne ia la bani marunti, atunci nu ar avea decat sa-si trimita oamenii la nunti si botezuri si sa-i numere. Dar asta tot ar fi o treaba excelenta pentru ca asa ar avea cine sa pazeasca mormanele de bani. Daca domnii de la Finante vor o idee, pentru a-si corecta aceste taxe si impozite, le-as da-o p'aia din America. Stiti cum este acolo? Pana si ultimul chelner de la restaurant este impozitat pe bacsisul sau. Dar cum? Simplu! La ei, totul este trecut pe bonuri fiscale si, acea suma denumita de noi bacsis, figureaza, repet, pe un act contabil cu un cuantum de 15% din valoarea notei de plata. Astfel, guvernul american a inteles sa-si stranga banii si de acolo de unde ei nu pot fi scosi la vedere. Categoric ca ceea ce primeste in plus chelnerul american, nu se impoziteaza, asa ca noi mai avem mult pana departe".

Gina Lincan: "Nici in Germania nu inchei contracte!"

Una dintre vocile feminine ale manelelor dambovitene, Gina Lincan, este pur si simplu consternata de faptul ca cineva vrea sa ii ia banii castigati pe la prestatii. Asta ca, spune ea, "abia m-am intors din strainatate si sunt obisnuita cu sistemul de acolo. In Germania, de exemplu, la M?nchen, unde am cantat foarte mult timp, nu exista sa nu inchei un contract cu cineva. Bineinteles ca, conform legilor comunitare, mi se ia impozit pe ceea ce muncesc. Dar, la noi in tara, in Romania mea, de noi, astia, liberii profesionistii, nu se ocupa nimeni. Noi n-avem impresar, producator, sau mai stiu eu ce, ca sa ne faca noua contracte. Noi mergem acolo unde suntem chemati si luam banu'. Daca am avea pe cineva, sau statul s-ar ocupa de noi, bineinteles ca n-as avea nimic impotriva sa fac asa cum fac in toata Europa. Adica, sa inchei un contract si sa mai dau si la buget ceva. Dar pentru asta, mai spun inca o data, cineva in Romania trebuie sa fie interesat si de noi artistii. Ca, singuri, nu o sa facem nimic. Doar nu o sa ma duc eu la ei sa-i intreb ce bani am sa le dau. E treaba lor".

Sorinel Pustiu: "Emigrez in Anglia, daca ne ia banii"

"Nu stiu ce mai vrea Ministerul de Finante de la noi. Eu, oricum, acum sunt in Anglia si nu ma intereseaza ce se intampla in Romania, dar, daca o tin in stilul asta, o sa vad daca mai am ce cauta pe acolo. Cine a mai auzit sa-ti impoziteze darurile de nunta. Am sa emigrez in Anglia, daca tot ne ia bani", zice Sorinel Pustiu, de pe cealalta parte a Canalului Manecii. El este suparat de ceea ce se intampla la noi in tara si nu intelege sistemul fiscal.

Jean de la Craiova: "Bineinteles ca nu platesc impozit"

Idolul majoritatii adolescentelor din Romania, cel care apare cu chipul sau pe fetele de perna ale pustoaicelor din toata tara, Jean de la Craiova, are o parere mult mai transanta in ceea ce priveste oficialii Ministerului de Finante. "Daca tot au boala pe noi, trebuia sa se nasca si ei asa, cu darul cantatului, de la Dumnezeu. Sa cante si Bodu ala si dupa aia sa vorbeasca. Bineinteles ca nu platesc impozit pe ce castig la nunti, pentru ca nici nu am cum. Nu semnez acte, sau contracte, sau mai stiu eu ce. Din punctul meu de vedere, eu lucrez foarte legal. Am o firma a mea, de productie muzicala, si tot ce se intampla acolo este perfect legal si ca atare impozitat de stat. Acuma ce vrea sa ne ia? Si laptele pe care l-am supt de la mama? Pentru ca, spun asta, ei au mai dat o lege ca sa ne declaram toate veniturile. Le-am declarat, dar nu pot sa mentionez chiar toti banii pe care-i arunca oamenii in mine!", spune Jean de la Craiova.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.