Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului pentru Fizica Pamantului a spus, joi, referindu-se la intensificarea activitatii seismice, ca in Romania se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mica, sub patru grade pe scara Richter, insa acestea nu activeaza cutremurele adanci, adica cele periculoase.
Potrivit MEDIAFAX, in Romania au fost, in ultimele doua zile, aproximativ 23 de "cutremure mici", iar acest lucru este posibil de detectat si pentru ca exista aparatura foarte sofisticata de monitorizare, a declarat directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), Gheorghe Marmureanu.

"Ceea ce s-a petrecut in ultimul timp nu are nicio relevanta, pentru ca acestea sunt cutremure de suprafata. In ultima perioada, in Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorita tectonicii legate de Africa si de Asia. Nu are nicio relevanta, pentru ca pentru Romania cutremurele periculoase sunt cele adanci petrecute in Vrancea, la alt etaj, adica intre 90 pana la 180 de kilometri, in timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri", a explicat Marmureanu.

  • Cutremurele mici nu vor activa niciodata cutremurele adanci

"Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani si doua luni, peste 69.000 peste gradul patru in lume, deci nu este nicio problema. In Romania, Vrancea este extrem de periculoasa la un cutremur peste 7 grade, la 4 si ceva avem zilnic cutremure", a subliniat Marmureanu.

Intrebat cum comenteaza informatiile transmise presei in ultimele zile de catre Institutul Roman de Seismologie Aplicata, privind producerea unor cutremure in urmatoarea perioada in Romania, care insa nu vor depasi 5 grade pe scara Richter, directorul Institutului pentru Fizica Pamantului a mai spus: "Acest institut are doi oameni si panicheaza populatia fara motiv". Marmureanu a precizat ca va actiona in instanta denumirea Institutului Roman de Seismologie Aplicata, deoarece "nu face seismologie aplicata si nu este roman".

Citeste si:
Bilanţul cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a trecut de...
Bilanţul cutremurelor care au...


Conform site-ului Institutului National pentru Fizica Pamantului, de luni si pana joi s-au produs in Romania noua cutremure, de pana in 3 grade pe scara Richter.

Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade in Vrancea, la o adandime de 101 kilometri, marti, 23 noiembrie, au fost patru cutremure - de 2,4 grade (la o adancime de 25 de kilometri), 2 grade (26 de kilometri), 2,8 grade (24 de kilometri), toate in Vrancea si de 2,5 grade, in Moldova. Miercuri, 24 noiembrie, au fost inregistrate trei cutremure - de 2 si 2,1 grade (la adancimi de pana in 30 de kilometri), ambele in Vrancea si de 2,1 grade (la o adancime de 16 kilometri), in Campia Romana.


Potrivit directorului Institutului Roman de Seismologie Aplicata, Victorin Toader, maximul seismic a fost inregistrat in ultimele doua zile, cand s-au inregistrat, deja, 16 cutremure.
Citeste si:
Cutremur puternic în România. Seismul a fost resimțit până la Chișinău
Cutremur puternic în România....

  • Bucurestenii, nepregatiti in cazul unui cutremur

Populatia Bucurestiului este nepregatita, dar este gata sa ajute salvatorii in cazul unui cutremur, releva un studiu comandat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Dealu Spirii". Studiul a fost prezentat miercuri in seminarul "Imbunatatirea comportamentului post-dezastru al populatiei din zonele urbane cu risc ridicat", la care au participat si invitati din zece tari, scrie AGERPRES.

Scopul cercetarii este acela de a imbunatati comportamentul populatiei si de a constitui un suport civil, care sa actioneze pana la sosirea pompierilor in cazul unui cutremur.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU, Anca Onofrei, institutia urmeaza sa elaboreze o brosura care sa fie promovata in scoli, in caminele de batrani, de persoane cu dizabilitati, populatiei vulnerabile in general.

Citeste si:
Cutremur puternic în Rusia. Seismul a avut o magnitudine de 6,9
Cutremur puternic în Rusia....

Proiectul, intitulat SAFEQUAKE, al carui presedinte este locotenent Cristian Tarbu, ofiter specialist psiholog in cadrul ISU "Dealu Spirii" Bucuresti, este cofinantat de Uniunea Europeana iar Bulgaria si Croatia sunt parteneri asociati.

Citeste si: [Afla prin SMS cand vine un cutremur!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.