Femeile cu profesii stresante prezinta un risc cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord, un atac cerebral sau de a fi operate pentru deblocarea unei artere obturate, comparativ cu cele ale caror profesii genereaza mai putin stres si mai multe satisfactii, potrivit unui studiu.

Acest studiu a fost realizat de cercetatorii americani de la Brigham and Women's Hospital din Boston si de la Universitatea Harvard si a fost finantat de National Institutes of Health (NIH). Cercetatorii au analizat maniera in care stresul de la locul de munca a afectat 17.415 femei, aflate intr-o buna stare de sanatate, care au fost monitorizate timp de peste 10 ani, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Potrivit studiului, activitatile foarte stresante si putin satisfacatoare cresc riscul de atac de cord cu 88% si cu 43% riscul de a suferi un pontaj coronarian sau o alta interventie ce vizeaza deblocarea unei artere.

In plus, sentimentul de nesiguranta in ceea ce priveste pastrarea locului de munca a fost asociat cu intensificarea factorilor de risc cardiovascular, precum hipertensiunea, concentratia mare de colesterol si obezitatea, au subliniat autorii acestui studiu, ale carui concluzii au fost prezentate in cadrul conferintei anuale organizate de American Heart Association weekendul trecut la Chicago.

Studiul nu a evidentiat insa o legatura directa intre teama pierderii locului de munca si riscul crescut de atac de cord, atac cerebral si deces.

Un loc de munca stresant este definit, potrivit autorilor studiului, ca un loc de munca ce presupune foarte multe exigente si al carui ocupant detine un nivel de autoritate scazut sau chiar inexistent si nu are posibilitatea de a-si utiliza creativitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.