Multe firme de profil vand asigurari de viata si spun ca, de fapt, e vorba de pensii private. Din aceasta cauza, cei care se asigura ar trebui sa insiste ca agentii care le prezinta oferta sa le dea toate variantele de asigurare de viata, pentru a alege in cunostinta de cauza.

La incheierea unei asigurari de viata, clientii se asteapta ca, in schimbul unei prime anuale de 100-200 de euro, riscurile unui deces timpuriu sa nu afecteze viata familiei sau sa-i asigure titularului batranetile in cazul in care traieste mai mult decat perioada prevazuta in polita.

Lucrurile nu stau insa intotdeauna asa. Cei interesati trebuie sa stie ca exista si polite de asigurare de viata care functioneaza ca o asigurare CASCO in cazul masinilor. Daca intervine decesul sau o invaliditate severa in timpul contractului perfectat cu firma de asigurare, atunci aceasta este buna de plata; daca nu, firma ramane cu banii. Asta pentru ca in contract nu este prevazuta o suma asigurata care sa fie incasata de beneficiar in momentul in care se maturizeaza polita. Cele mai dese cazuri de acest fel se inregistreaza la asigurarile de viata pe termen limitat pe care le incheie clientii bancilor care solicita imprumuturi de nevoi personale.

Pensie viagera

Cele mai avantajoase asigurari de viata sunt cele care sunt insotite si de o polita de pensie privata, numai ca sunt ceva mai scumpe. Avantajul este ca, dupa ce contractul se incheie, asiguratul beneficiaza de pensie pe toata durata vietii. Dupa ce se efectueaza o serie de calcule statistice, firma de asigurari stabileste suma pe care vrea sa o primeasca lunar. Ce se intampla insa daca asiguratul traieste mai mult decat a reiesit din calcule? "Compania isi asuma si acest risc pentru ca, daca intr-un caz asiguratul traieste mai mult decat reiese din calculele noastre, sunt si cazuri in care nu se intampla asa, iar pana la urma lucrurile se compenseaza", ne-a spus Marius Onofrei, de la Biroul de presa al Allianz-Tiriac.

Plasamente financiare

La asigurarea clasica de viata compania incaseaza primele anuale si, dupa ce isi opreste comisioanele operationale, plaseaza banii intr-un fond de risc, care reprezinta cea mai mare parte din bani, si o parte mai mica ii investeste in diverse instrumente financiare aducatoare de profit. In cazul pensiei private, lucrurile stau invers, in sensul ca, din primele depuse de client, care nu trebuie sa fie egale, cea mai mare parte merge in investitii, iar clientii primesc la final, pe langa suma asigurata, si o parte din profitul obtinut de asigurator. La Asirom, in cazul unei asigurari Prospera, cei care depun lunar cate 100 de lei, timp de 35 de ani, vor primi o pensie viagera de 1.684 de lei pe luna.

Revenind la participarea la profit, Generali Asigurari, de exemplu, asigura clientilor cel putin doua treimi din profitul anual realizat prin asigurarea de viata si accidente cu rambursarea primelor sub forma de bonus, care se adauga la valoarea indemnizatiilor platite in caz de deces, rascumparare sau la expirarea asigurarii.

Pentru a avea de unde sa le dea asiguratilor participare la profit, companiile de profil investesc in mai multe tipuri de instrumente financiare, cu diferite grade de risc, cum ar fi titluri de stat, in banci, pe piata imobiliara, in hartii de valoare cu dobanda fixa, in hartii de valoare fara dobanda fixa sau la Bursa de Valori Bucuresti.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.