Banca de celule stem este locul in care probele de sange recoltate la nastere din placenta sunt pastrate in conditii optime, putand salva vieti.

Cu ocazia celei de-a 15-a editii a Congresului Societatii de Obstetrica si Ginecologie desfasurate zilele trecute in capitala, Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, a organizat o zi a portilor deschise. Invitati au fost specialistii in ginecologie din toata tara.

Prima oprire a fost camera de triaj. Acesta este locul unde se primesc probele de sange placentar, direct de la clientele care tocmai au nascut, prin intermediul coordonatorilor de transport. Probele ajung in timp optim pentru a fi sortate si procesate.

Camera de servisare este preambulul pentru cel mai important moment: procesarea sangelui placentar. In acest moment se asigura toate materialele necesare si se controleaza concordanta dintre datele primite de la laborator si proba recoltata, procesarea propriu-zisa avand loc intr-o incapere cu un nume sugestiv: “camera curata”.

Urmeaza criogenarea, moment in care proba de sange placentar ajunge in azot lichid, unde ramane pana cand atinge temperatura de -197 grade Celsius si devine perfecta pentru a fi depozitata. Zona de stocare este cea in care sunt pastrate grefele pentru fiecare client in parte si este ultima etapa in procesarea probelor de sange placentar.

“Este foarte important ca parintii si viitorii parinti sa inteleaga ca au la nastere o sansa unica de a pastra celule extrem de valoroase, care se gasesc numai in placenta. Sangele provenit de aici are niste proprietati cu totul deosebite, care ajuta in tratarea a peste 70 de boli, in special boli de sange si regenerare a tesutului”
a declarat Mirela Livadariu, sefa laboratorului din Bucuresti.

In acest moment, in laboratoarele Cord Blood Center din Romania sunt stocate peste 20 000 de probe. Tariful acestui serviciu medical este de 3 270 RON, iar cel pentru depozitare de 140 RON/an.

Citeste si:
Bolile care se pot trata cu celule stem
Bolile care se pot trata cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.