Doar unul din patru pacienti cu afectiuni psihice primeste medicamente pentru ameliorarea bolii, au afirmat medicii psihiatri la un Congres National de Psihiatrie, desfasurat la Iasi. Daca evolutia imbolnavirilor va ramane constanta, numarul bolnavilor psihic l-ar putea depasi, in cativa ani, pe cel al cardiacilor. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au aratat ca depresia ar putea lua locul afectiunilor cardiovasculare. "Sunt bolnavi psihic care nu iau tratament pentru ca nu au discernamant, venituri sau asigurari de sanatate", a precizat dr. Tudor Udristoiu, copresedinte al Comisiei de psihiatrie a Ministerului Sanatatii.

Medicii psihiatri estimeaza ca un sfert din populatie sufera de diverse tulburari, majoritatea neprimind tratament corespunzator. "In timp ce Ungaria cheltuieste 23,5% din bugetul alocat sanatatii pentru afectiunile mintale, la noi sunt alocate doar trei procente, iar numarul psihiatrilor este de doua ori mai mic fata de cat ar fi nevoie", a adaugat Petre Boisteanu, directorul Spitalului "Socola".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.