Fiziologic vorbind, omul nu are tendinta spre monogamie, fidelitatea sexuala nu are un caracter ereditar, insa se dobandeste prin educatie si coduri morale. Afla mai multe despre psihologia fidelitatii si a infidelitatii.


  • Ce se ascunde in spatele fidelitatii?

- Respectul fata de partener
- Teama ca prin "aflarea" infidelitatii sa nu "faca" rau copiilor sau parintilor, chiar partenerei
- Teama de a nu fi prins
- Modelul parental
- Iubirea fata de partener
- Teama de a nu-si complica viata
- Frica de boli venerice
- Principii religioase
- Sistemul personal de valori
- Uneori, pur si simplu, nu se iveste ocazia etc.
Ce inseamna sa fii fidel?


Nu intotdeauna, mai ales in cazul cuplurilor maritale, fidelitatea inseamna si o statornicie a sentimentelor erotice, ci adesea, o persoana este doar fidela propriilor sale convingeri. Alteori, a fi fidel este expresia unei desavarsiri interioare, un semn al puritatii, castitatii. Acestia biruiesc ispita si sunt mai tari decat ea. Punctul de plecare a resistentei in fata tentatiei este unul interior, fiind in joc integritatea personalitatii sale si, in ultima instanta, cea a cuplului.

Exista si situatii in care partenerul sau partenera nu pot fi fideli chiar daca iubesc. Insa in general, acestia cauta in exterior, in afara cuplului, ceva ce lipseste in interior: e multe ori, lucruri simple, la indemana, precum intelegere, sentimentul ca este valorizat, ascultat, apreciat.... din nevoia de a se simti dorita, curtata, importanta, din nevoia de a trezi pasiune sau de a gasi pasiune...iar acestea sunt doar cateva
.

Citeste articolul integral in Healthy


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.