Protestele a continuat si joi la Ministerul Finantelor, dar si in tara, dupa ce negocierile cu ministrul Gheorghe Ialomiteanu au esuat. In acest moment, in Bucuresti, peste 200 de persoane protesteaza in minister. Cei mai multi angajati au ramas peste noapte in sediul institutiei.

  • Ialomitianu: Angajatii nu vor fi sanctionati daca isi desfasoara activitatile in mod legal

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi dimineata, la intrarea in institutie, ca in cazul celor care sunt in greva va fi aplicata legea, iar cei care isi desfasoara activitatile in mod legal nu vor fi sanctionati.

Ministrul a adaugat ca sustine un sistem de salarizare echitabil pentru angajati, reafirmand ca stimulentele trebuie acordate angajatilor pe criterii de performanta. Potrivit acestuia, prin Legea salarizarii unitare sporurile vor fi incluse in salarii, astfel incat sa fie creat un sistem de salarizare echitabil.

Ialomitianu a subliniat ca Legea salarizarii este in Parlament, unde se asteapta votul final si a facut un apel la parlamentari sa se prezinte la vot.

"Ministrul Finantelor a sustinut cererile oamenilor, doar ca a fost o dispozitie politica de a nu se acorda stimulentele", a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Lincu.

Liderul Sindicatului Pro Lex si reprezentantul angajatilor din directiile vamale a declarat ca protestul de la Ministerul Finantelor continua. Acesta este convins ca se va extinde, sustinand ca dispozitia de a nu se acorda stimulente este una politica
.

Liderul sindical a precizat ca declaratiile premierului si ale presedintelui ANAF, potrivit carora stimulente salariale pot fi platite la Ministerul Finantelor doar angajatilor care contribuie la combaterea evaziunii fiscale si depasesc planul, arata ca "habar nu au" de prevederile normative in baza carora acestea sunt acordate.

  • Preşedintele "Pro Lex": "Mingea este in curte la Basescu"

Reprezentantii angajatilor vor merge sa ii mobilizeze si pe ceilalti membri de sindicat care nu au participat pana in prezent la proteste. Activitatea este deja suspendata si la Administratiile Financiare din Iasi, Buzau, Prahova, Cluj, Ploiesti, Baia Mare, Constanta, Covasna, Harghita, Deva, Mures, Bacau, Severin, Slobozia, Arad, Brasov, Pitesti, Alba, Craiova, Calarasi, Vaslui, si Botosani. Mai mult, profesorii, poltistii si alti bugetari s-au solidarizat cu angajatii de la Finante, potrivit Antena 3.
Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Angajatii de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) au oprit de asemenea activitatea. Angajatii agentiilor de sector au venit la sediul central pentru a protesta fata de salariile mici, potrivit Realitatea.

  • Negocieri esuate

Ultima runda de discutii intre Gheorghe Ialomitianu si liderii sindicali s-au incheiat fara rezultat, in noaptea de miercuri spre joi, dupa aproximativ patru ore. Ministrul a afirmat inca o data, la iesirea din Ministerul de Finante, ca stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala.

"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala, celor care au o contributie substantiala la realizarea veniturilor la bugetul de stat. In momentul de fata, Romania este pe ultimul loc la incasari la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria avand 40%. Trebuie sa avem criterii de eficienta. Aceasta institutie trebuie restructurata, reorganizata, ca sa fie o institutie apreciata de contribuabili, pentru a nu fi in situatia de a taia cheltuielile institutiilor publice si toate institutiile sa functioneze in conditii de normalitate", a sustinut ministrul de Finante dupa discutii.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Acesta a precizat ca negocierile vor continua si astazi.

Premierul Emil Boc a spus, miercuri, ca Guvernul va aplica legea, "cu toate consecintele", in cazul in care protestul declansat de catre angajatii din Ministerul Finantelor se va extinde si la nivelul altor institutii, aratand ca singura solutie pentru rezolvarea problemei este respectarea legii.

"Nu avem ce negocia cu aplicarea legii. Stiu ca sunt vremuri grele, iar banii nu sunt suficienti. Guvernul nu a adus criza, dar poate depasi criza daca face ce trebuie, altfel o adancim", a spus Boc.


Citeste pe acelasi subiect
:

[VIDEO] Revolta si scandal la Ministerul de Finante


Revolte spontane in tara


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.