Institutul Cantacuzino produce pentru sezonul 2010-2011 peste un milion de doze de vaccin gripal, care contine trei tulpini, printre care si cea pandemica A/H1N1. Epidemiologii au inceput supravegherea imbolnavirilor in Romania de pe 1 octombrie.

  • Noi tulpini gripale in Romania

Pe 1 octombrie a inceput supravegherea cazurilor de gripa. Specialistii sustin ca in aceasta iarna este posibil sa produca imbolnaviri doua tulpini gripale, care nu au mai circulat in Romania, si la care populatia nu are imunitate.

Cele doua tulpini gripale sunt introduse, impreuna cu tulpina pandemica A/H1N1, in compozitia serului produs la Institutul Cantacuzino
. Vaccinul din acest sezon rece va oferi astfel protectie impotriva celor trei tulpini gripale, printre care si cea pandemica A/H1N1, formula fiind transmisa in luna mai de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, relateaza MEDIAFAX.

"La singura linie de productie de la Institutul Cantacuzino se lucreaza continuu. Din iunie, virusurile gripale au fost inoculate pe milioane de oua embrionate. Mai apoi s-a facut compozitia de ser, solutia fiind analizata si introdusa in fiole de 0,5 ml. Vor iesi in final peste un milion de doze de vaccin", a declarat directorul Institutului Cantacuzino, Gabriel Ionescu.

Acesta a precizat faptul ca nu au fost incheiate inca toate calculele privind cheltuielile pentru producerea vaccinurilor, dar estimeaza ca se vor ridica la zeci de miliarde lei vechi. Directorul Centrului de Referinta pentru Gripa, medicul Viorel Alexandrescu, a spus ca tulpinile noi au aparut in circulatie in 2009, astfel ca nu au avut timp sa se raspandeasca, fiind imprevizibile. "Este posibil sa circule activ si sa dea epidemii", a adaugat medicul Viorel Alexandrescu.

Cu noul vaccin produs la Institutul Cantacuzino vor fi imunizate gratuit persoanele la risc, respectiv bolnavii cronic, batranii si angajatii din institutiile de ocrotire sociala. Imunizarea va incepe la sfarsitul lunii octombrie.
Specialistii au precizat ca cei care si-au facut vaccinul pandemic la inceputul anului 2010 au anticorpi si in prezent, insa este bine sa se imunizeze si cu noul vaccin sezonier, pentru ca nu au protectie impotriva celorlalte doua tulpini care au produs imbolnaviri in emisfera sudica.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.