Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca el este un adept foarte puternic al "descentralizarii facute bine", intrucat aceasta constituie un mijloc de crestere a calitatii actului de invatamant.

Funeriu a spus ca un aspect al descentralizarii se refera la modul in care sunt conduse scolile, iar unul dintre motivele esentiale pentru care a dorit ca aceasta Lege a educatiei sa fie adoptata inaintea inceputului de an scolar a fost acela al numirii directorilor.

"Au fost exemple unde existau suspiciuni de politizare in ceea ce priveste numirile de directori. Daca aceasta lege a educatiei ar fi fost in vigoare la inceputul de an scolar, toate scolile din Romania ar fi avut posibilitatea sa isi aleaga directorul in consiliul de administratie, format din reprezentanti ai scolii, ai parintilor si ai colectivitatilor locale, fara o implicare care sa lase suspiciunea unei politizari. Unul dintre angajamentele noastre este depolitizarea invatamantului si daca veti urmari ce s-a intamplat in mandatul meu veti observa ca nu s-au facut numiri politice de inspectori sau s-a judecat strict pe criterii de performanta in numirile care au fost facute", a spus Funeriu, potrivit MEDIAFAX.

Prin faptul ca descentralizarea in invatamant este intarziata de neadoptarea proiectului noii Legi a educatiei se ajunge in situatia ca, inca o data, sa nu se poata "extrage" tot ce are mai bun sistemul de invatamant, a adaugat ministrul.

"Sunt un adept foarte puternic al descentralizarii, al descentralizarii facute bine, descentralizarea nu este o finalitate, este un mijloc de crestere a calitatii actului de invatamant, a calitatii modului in care sunt conduse scolile", a afirmat Funeriu.

Ministrul a sustinut apoi ca Legea educatiei "loveste in interesele nelegitime din invatamantul superior", acesta fiind motivul esential pentru care legea este blocata acum in Comisia de Educatie din Senatul Romaniei.

"Pe langa interese legitime ale invatamantului care sunt reprezentate acolo, sunt in mod evident reprezentate si acele interese nelegitime care au dus invatamantul superior din Romania acolo unde se afla el astazi. Desigur, atunci cand ai o lege care modernizeaza invatamantul superior, cand ai o lege care nu mai permite o serie de comportamente pe care chiar dumneavoastra, presa, le-ati aratat - acest lucru deranjeaza, ii deranjeaza pe cei care sunt obisnuiti sa pescuiasca in apele tulburi ale educatiei si pe care scoaterea la lumina a anumitor fenomene i-ar trimite in istoria invatamantului, in istoria neglorioasa a invatamantului superior din Romania"
, a spus Funeriu.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Ministrul a subliniat ca noua lege "va eradica o data pentru totdeauna acele comportamente care au dus la decredibilizarea invatamantului superior in Romania".

El a subliniat ca este decis sa mearga mai departe cu proiectul noii legi a educatiei, pentru ca aceasta constituie "o lege necesara pentru Romania, o lege generoasa, este o lege care face acel pas inainte de care Romania are nevoie", prin modernizarea "centrilor de putere", in primul rand prin modernizarea managementului universitatilor, modernizarea si cresterea calitatii cadrelor didactice din universitati.

Funeriu a adaugat ca a numit in acest sens, recent, Comisia Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare, care are ca sarcina verificarea calitatii profesionale a celor care sunt propusi pentru a deveni profesori si conferentiari si este compusa din "oameni de cea mai inalta valoare din Romania".

Citeste si:
Daniel Funeriu: Orice diriginte normal la cap trebuie să predea...
Daniel Funeriu: Orice...

"Este necesara modernizarea modului in care sunt conduse universitatile din Romania si concentrarea resurselor. Resursele din invatamantul superior au fost mult timp disipate, iar acum trebuie sa trecem in aceasta etapa pentru a vedea care sunt lucrurile care au functionat, cele care nu au functionat si sa concentram resursele Romaniei in acele universitati in care se face intr-adevar performanta", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.