Prevalenta hepatitei B a scazut, insa a crescut cea a hepatitei C, care oscileaza intre 0,1 si 6% in tarile din Europa, ambele forme ale afectiunii fiind intalnite mai des la populatia defavorizata, precum persoane care au imigrat din zonele cu endemicitate ridicata, potrivit unui studiu.

In Europa, hepatita C afecteaza 96,5 la suta dintre consumatorii de droguri injectabile si aproximativ o treime dintre persoanele cu HIV/SIDA, potrivit studiului "Viral Hepatitis: Global Policy", realizat de Alianta Mondiala pentru Hepatita (WHA) si citat intr-un comunicat de presa de vineri al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

  • Cine este cel mai vulnerabil?

Potrivit rezultatelor studiului, atat hepatita B, cat si hepatita C se intalnesc mai des la categoriile de populatie defavorizata, precum persoane care au imigrat din zonele cu endemicitate ridicata, actuali sau fosti consumatori de droguri injectabile si persoane care sunt sau au fost in inchisoare.

Aproximativ 150 de pacienti participa, la Iasi, la a doua editie a Conferintei Nationale a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesor doctor Vasile Astarastoae, prezent la conferinta, a spus ca desi se vorbeste despre un progres nemaivazut al medicinei, noi patologii ocupa spatiul lasat liber de "bolile pe care spunem ca le-am invins".

"Explozia patologiei hepatice constituie deja o problema de sanatate publica si un domeniu in care numai politici intersectoriale vor permite sa il controlam. Participarea cu drepturi depline a pacientilor cu astfel de afectiuni in realizarea acestor politici constituie o conditie esentiala pentru un succes durabil. De aceea, organizarea acestei manifestari este definitorie pentru implicarea societatii in aceasta batalie dificila", a declarat profesorul Astarastoae, conform MEDIAFAX.

"Potrivit datelor detinute de Alianta Mondiala pentru Hepatita, o treime dintre guvernele europene au solicitat sprijin Organizatiei Mondiale a Sanatatii in imbunatatirea accesului la tratament. 68 la suta dintre tarile europene detin un model de diagnostic, tratament si ingrijire a pacientului, 75 la suta raporteaza existenta unor fonduri guvernamentale alocate tratamentului si 57 la suta dintre guverne declara existenta ambelor mijloace", a spus reprezentantul Aliantei Mondiale pentru Hepatita, Achim Kautz.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.